Sfârşitul unei legende
După 11 ani în boxul profesionist, cariera lui Lucian Bute e într-un moment în care nu prea se mai vede luminiţa de la capătul culoarului.
Cel poreclit Mister KO, pentru cele 24 de victorii înainte de limită, a pierdut la puncte lupta cu Jean Pascal, însă prestaţia sa din ring a fost extrem de palidă.
Ceea ce, în contextul unei pauze de 14 luni, de la ultimul meci, face ca viitorul lui Bute în box să arate destul de cenuşiu.
Bute va împlini la finalul lunii viitoare 34 de ani, iar cota sa este acum într-o scădere dramatică. Ea a început să cadă după înfrângerea din faţa lui Carl Froch, în mai 2012, când a pierdut titlul mondial, însă promotorii canadieni au găsit această găselniţă pentru a-i asigura o bursă de două milioane de dolari, meciul cu Pascal fiind cel care a tranşat rivalitatea locală dintre cei doi boxeri, dar şi dintre cele două mari cluburi din Montreal.
Cum Bute a pierdut, pentru a mai ajunge în fruntea ierarhiei şi eventual pentru a mai boxa încă o dată cu centura mondială pe masă, el ar mai avea nevoie de cel puţin patru meciuri. Iar în contextul în care e imposibil să ai mai mult de două partide pe an, presupunând că lucrurile ar merge strună pentru Bute, el ar mai putea ajune în vârf abia prin 2016, dacă nu chiar 2017. O variantă mai degrabă fantezistă.
Cel mai plauzibil scenariu pentru Bute este ca el fie să se retragă, fie să mai dispute un meci, maximum două, cu adversari mai slabi valoric, şi evident pe burse mult mai mici, pentru a-şi lua rămas bun cu fruntea sus de la fanii din Montreal.
Depinde însă şi de concluzia la care ajunge conducerea Interbox, cea care-l manageriază şi care s-a obişnuit să scoată o grămadă de bani de pe urma sportivului român. La finalul meciului cu Pascal, Bute a spus, posibil instinctiv, nu se gândeşte la retragere.
„Vreau revanşa", a anunţat el, chiar la microfonul din ring, dar reacţia publicului a fost neasteptată. Mulţi dintre cei 21.000 de canadieni care-l aclamaseră la intrarea în sală l-au fluierat, semn că erau foarte dezamăgiţi.
Lucian a admis însă că e posibil ca acesta să fi fost ultimul său meci. „Trebuie să analizăm, eu şi stafful meu, tot ce s-a întâmplat. Am lovit cât am putut şi nu m-a durut, dar n-am reuşit prea multe azi. Victoria lui Pascal e meritată", a punctat el. În cazul retragerii, Bute, care are deja cetăţenia canadiană şi locuieşte cu acte în regulă la Montreal, unde şi-a cumpărat şi o casă, îşi va vedea de familie, soţia sa, Elena, dorind un copil. În acest moment, bilanţul său la profesionişti arată aşa: 33 de meciuri, 31 de victorii şi 2 înfrângeri şi peste zece milioane de dolari câştigaţi din box.
- Leonard Doroftei a devenit campion mondial în 2002, la categoria uşoară, versiunea WBA. S-a lăsat în 2004, după ce a fost făcut KO în prima repriză de Arturo Gatti. Doroftei a avut 24 de meciuri la profesionişti, 22 de victorii (8 prin KO), un egal şi o înfrângere.
- Mihai Leu a fost primul campion la profesionişti pe care l-a avut România. A cucerit centura WBO, la categoria semimijlocie, în 1997, dar s-a retras din activitate în acelaşi an, la 28 de ani, din cauza unei accidentări. A avut 28 de victorii (10 prin KO) şi nicio înfrângere la profesionişti.
- Adrian Diaconu a cucerit titlul mondial la categoria semigrea WBC în 2008, dar l-a pierdut un an mai târziu în faţa lui Jean Pascal. Haitianul i-a acordat şi revanşa, însă Diaconu a pierdut din nou. În 2011 s-a retras după o înfrângere la Chad Dawson. Are în palmares 30 de meciuri, 27 de victorii (15 prin KO) şi 3 înfrângeri.