Ovidiu Ionescu și Rareș Sipoș atacă biletele pentru Jocurile Olimpice
Ovidiu Ionescu și Rareș Șipoș mai au de trecut un singur concurs de calificare pentru a prinde biletele în proba de simplu la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Primul este calificat și în proba de dublu, unde face pereche de 12 ani cu Bernadette Szocs.
Ovidiu Ionescu și Rareș Sipoș joacă de miercuri în Portugalia pentru calificarea la Jocurile Olimpice. Pentru Ovidiu, cel mai bun jucător de tenis din România, participarea la Olimpiadă nu este o noutate, el a mai fost prezent și la Rio, în 2016. La Tokyo nu își dorește doar să participe ci și să câștige o medalie!
„Se muncește enorm pentru o calificare la cea mai mare competiție sportivă din lume. Indiferent de câte campionate europene sau mondiale ai jucat, Olimpiada este unică nu o poți compara cu nimic. Dacă mă gândesc la mine este o muncă de 25 de ani. Eu sunt una dintre persoanele norocoase pentru care jobul este și hobby-ul meu așa că tot ceea ce fac pentru mine este din plăcere și nu simt munca atât de grea precum alte persoane”, a declarat Ovidiu Ionescu.
Pentru Rareș Șipoș (20 de ani) o prezență la Tokyo ar fi cel mai frumos vis împlinit. Muncește pentru asta de când era mic: „M-aș bucura foarte, foarte tare să mă calific. Pentru orice sportiv este un apogeu al carierei. Visul meu este mai departe decât doar o simplă calificare, dar acum date fiind circumstanțele, sunt foarte, foarte mulțumit dacă m-aș califica”, spune și Rareș Șipoș, campion european U21 la tenis de masă.
Ovidiu va fi prezent la Tokyo, unde va evolua în proba de dublu mixt, acolo unde face pereche de 12 ani cu Bernadette Szocs. „La dublu mixt avem o șansă mai mare fiind doar 16 perechi. Eu și Berni jucăm împreună de 12 ani. Ne completăm foarte bine, ne înțelegem extraordinar și în afara mesei de joc”, povestește campionul nostru.
Ovidiu și Rareș evoluează la cluburi din Bundesliga, iar viața în Germania în pandemie nu este foarte ofertantă. „Îmi împart timpul între sală, casă și discuții cu părinții și prietenii”, recunoaște Rareș Șipoș. Tot timpul cu zâmbetul pe buze și debordând de energie, el dezvăluie că încearcă pe cât posibil să nu fie dependent de telefon: „Mie îmi place mult să socializez, pentru mine este ca o terapie. Reduc cât pot de mult timpul pe telefon și citesc și mă uit la seriale”.
Deși are doar 20 de ani, Rareș mai vrea să joace încă pe atât și să îi egaleze recordul lui Adrian Crișan, cel mai mai de succes jucător de tenis de masă al României care s-a retras la 40 de ani și a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice.
Cum se califică Ovidiu Ionescu și Rareș Șipoș la JO în proba de simplu
Concursul masculin constă în opt grupe. În funcție de ranking, primii patru sportivi cotați participă direct pe tabloul principal. Primii doi sportivi clasați la finalul grupelor obțin accesul pe tabloul principal, alături de primii patru sportivi cotați pe baza ranking-ului. Finaliștii tabloului se califică la Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar finala nu se mai dispută. Cei 18 rămași pătrund în al doilea tablou principal, finaliștii se califică la Tokyo, iar finala nu se mai joacă. Câștigătorul meciului dintre semifinaliștii învinși pe al doilea tablou principal se califică, de asemenea, la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Ultima metodă de calificare la JO de la Tokyo este clasamentul mondial, după turneul preolimpic mondial și european.
Până în prezent, tenisul de masă a calificat la Tokyo echipa feminină, condusă de antrenorul Viorel Filimon, și două sportive din două posibile în proba de simplu: Bernadette Szocs și Elizabeta Samara. Se așteaptă confirmarea ITTF pentru calificarea dublului mixt Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu.
Ovidiu joacă de nouă ani în Bundesliga
Ovidiu Ionescu a început să joace tenis de masă la 6 ani, împreună cu fratele său. La 11 ani câștiga deja aproape toate concursurile pe plan intern, ceea ce se întâmplă și acum. La Campionatul Național de Seniori, primul concurs intern la care a participat în 2021, a cucerit trei medalii de aur în probele de simplu masculin, dublu masculin și dublu mixt. Sportivul are în palmares printre altele și două titluri foarte importante: este vicecampion european în 2018, în proba de simplu, și vicecampion mondial la dublu masculin, alături de spaniolul Alvaro Robles. Ovidiu este plecat de 15 ani în Germania, iar de nouă evoluează în Bundesliga, unul dintre cele mai puternice campionate din lume. La început sportivul a jucat la TSG 1845 Heilbronn, o echipă din liga regională. Un an mai târziu s-a mutat la Ochsenhausen, în Liga a 4-a germană. În 2008, rezultatele l-au propulsat la formația TSV Grafelfing din 2.Bundesliga. Din 2013, românul evoluează la cel mai înalt nivel în Germania. A debutat în Bundesliga pentru TTC Hagen, iar din 2015 este legitimat la SV Muhlhausen. În țară este legitimat la Gloria Buzău.
Rareș a practicat patru sporturi înainte de tenis de masă
În vârstă de 20 de ani, Rareș Șipoș a practicat în copilărie patru sporturi: fotbal, tenis de câmp, înot și baschet, apoi tatăl său l-a dus la tenis de masă, de care s-a îndrăgostit din primul moment.
„Părinții mei m-au împins către sport. Când eram mic eram un copil foarte activ, practicam multe sporturi și într-un final am ales tenisul de masă. Aveam foarte multă energie și trebuia să mi-o consum cumva. Am jucat fotbal, tenis de câmp, baschet, am făcut și înot. Iarna mergeam cu tata la ski. Visul meu a fost din totdeauna să devin sportiv profesionist și mă bucur că mi s-a îndeplinit”, povestește Rareș .
Dacă la nouă ani visa să ajungă campion european, dorință care între timp i s-a împlinit, acum, la 20, Rareș vrea ca peste patru ani să ajungă cu echipa națională masculină la Olimpiadă! Are 21 de medalii europene, la U21, U18 și U15, și o medalie la Campionatul Mondial pe echipe.