Primoz Roglic, de la locul 3 în Turul Sibiului la victorie în Turul Spaniei

17 septembrie 2019 13:50   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Câștigător al ediției din acest an a Turului Spaniei, slovenul a fost cel mai valoros cățărător din ediția 2014 a Turului Sibiului. Născut în Iugoslavia, la Trbovlje, Primoz Roglic (29 de ani) a renunțat la săriturile cu schiurile după ce un accident teribil i-a afectat evoluțiile.

Atras de acest sport de iarnă de la vârsta de 8 ani, promitea să facă o carieră strălucită. În 2006, Roglic a câștigat medalia de argint cu echipa Sloveniei la Mondialele de juniori, triumfând un an mai târziu în aceeași competiție. O căzătură suferită în acea perioadă i-a afectat, însă, evoluțiile. Și deși a mai câștigat concursuri în Cupa Europei, în 2011 a decis să treacă de la săriturile cu schiurile la ciclism. S-a impus în curse precum Turul Bascilor și Turul Romandiei, în 2018, în Turul UAE și cursa Tirreno – Adriatico, anul acesta. A bifat victorii în etape contratimp din Turul Italiei și de munte în Le Tour, reușind să câștige mai zilele trecute Vuelta, a treia mare întrecere de ciclism pe șosea din câte există. Slovenul a parcurs cei 3.272,2 km ai cursei în 83 de ore, 7 minute și 31 de secunde, fiind mai rapid decât ibericul Alejandro Valverde (Movistar / la 2:16) și compatriotul său Tadej Pogacar (UAE Team / la 2:38).   

Și Primoz Roglic s-a călit în România

În 2014, Primoz Roglic a participat la Turul Sibiului, clasându-se pe locul 3 la ”general” după croatul Radoslav Rogina și italianul Davide Rebellin. Atunci, el s-a dovedit a fi și cel mai valoros cățărător. El este al doilea câștigător de mare tur din 2019 care s-a călit în întreceri desfășurate în România. Victorios în Turul Franței, columbianul Egan Bernal a câștigat Turul Sibiului în 2017 după ce triumfase și în cel al Bihorului cu un an înainte.

Mai multe