Programul meciurilor nu-i avantajează pe "Stejari" la Cupa Mondială

1 decembrie 2010 12:40   Alte sporturi
Ultima actualizare:

La Rugby World Cup 2011, România va evolua în grupa B. Spre deosebire de ultimele ediţii, de data aceasta "stejarii" nu vor avea printre adversare niciuna dintre cele trei mari naţiuni din Sud. La fel s-a întâmplat în 1987, tot în Noua Zeelandă, când naţionala noastră a făcut parte din grupa D, alături de Franţa, Scoţia şi Zimbabwe. Şi în 1991, când ea a avut ca adversare Franţa, Fiji şi Canada. Cea mai dificilă grupă în care a jucat România a fost cea din 1995, când a întâlnit Australia şi Africa de Sud, adică deţinătoarea titlului şi viitoarea campioană mondială. 

Cu toate că nici celelalte grupe de la Rugby World Cup 2011 nu sunt uşoare, cea în care vor evolua "stejarii" pare a fi cea mai dificilă dintre toate. Anglia a cucerit titlul mondial în 2003, iar în 2007 a jucat finala. Argentina a ocupat locul 3 la ultima ediţie a competiţie. Aşadar, două dintre adversare sunt echipe care s-au clasat pe podium în Franţa, acum patru ani.

Scoţia şi Georgia sunt echipele de bătut

Singurele formaţii cu care România ar putea să se lupte de la egal la egal, fireşte în condiţiile în care "stejarii" se vor mobiliza exemplar, sunt Scoţia şi Georgia (Anglia şi Argentina, totuşi, au dovedit că rămân formaţii de prim-plan). Prima este o formaţie imprevizibilă, dovadă că luna trecută, în meciurile-test, a bătut (21-17) campioana mondială Africa de Sud după ce fusese pulverizată (3-49) de Noua Zeelandă şi înainte să obţină o victorie chinuită (19-16), în ultimul minut, cu Samoa.

Pentru a învinge Scoţia, România trebuie să fie superioară pe înaintare - în câmp deschis, nu numai în grămezile ordonate sau în margini -, dar mai ales să anihileze acţiunile pe care această echipă le dezvoltă pe treisferturi (acesta este punctul ei forte). La Cupa Mondială cele două selecţionate s-au mai întâlnit de două ori, de fiecare dată victoria revenind "ecosezilor": 55-28 în 1987 şi 42-0 în 2007. De remarcat, de asemenea, că palmaresul direct este favorabil (12-2) Scoţiei.

Câştigătoare a ultimei ediţii din Cupa Europeană a Naţiunilor, echipa Georgiei nu este nici ea o echipă invincibilă, însă nici "victima sigură" din urmă cu zece ani. Caucazienii au reuşit în ultimii ani să strângă raportul victorii / înfrângeri în meciurile cu România, astfel că "Stejarii" conduc acum cu 8-5. În ultima partidă direct, în 13 mai, la Bucureşti, naţionala noastră a câştigat cu 22-10, iar pe penultima a pierdut-o (23-28) deşi a dat senzaţia că o are sub control. Pentru a învinge Georgia rugbyştii români trebuie să fie mai combativi decât rivalii lor. Victoria se va decide la nivel de pachete de înaintare, ambele combatante fiind cunoscute prin forţa "grămădarilor".Locul 3 în CEN ne-a adus un "traseu" infernal

În momentul în care cele douăsprezece echipe calificate direct la Cupa Mondială au fost repartizate în cele patru grupe - în urmă cu doi ani -, majoritatea specialiştilor estimau că România ar avea şanse mai mari altături de Australia, Irlanda, Italia şi SUA. Şi, probabil, că aşa şi era - "Stejarii" i-au învins (25-23) pe yankei, în 1999, iar în faţa peninsularilor au fost aproape de victorie în 2007. Pentru a ajunge în această grupă, România ar fi trebuit să se claseze pe locul 2 în Cupa Europeană a Naţiunilor (CEN), ceea ce s-ar fi întâmplat dacă obţineau victoria la Soci, în primăvară (au făcut egal, 21-21).

Clasată pe 3 în CEN, România a fost obligată să treacă de recalificări, iar poziţia ei în Grupa B a turneului final îi pune în faţă un "traseu" infernal. Primele două meciuri, cu Scoţia şi cu Argentina, nu ridică probleme mari din punct de vedere logistic, ele urmând a se disputa în acelaşi oraş, Invercargill, la o săptămână unul de celălalt. Situaţia se complică la următoarele două partide. Pe de o parte, pentru că România va juca împotriva Georgiei la doar patru zile după ce înfruntă Anglia - ex-sovieticii, în schimb, au o pauză de zece zile. Pe de altă parte, pentru că "stejarii" vor fi nevoiţi să se deplaseze şi cu avionul din Dunedin în Palmerston North. Ceea ce înseamnă un plus de oboseală şi de stres.

Mai multe