România, în fața barajului pentru menținerea în Grupa Mondială a Fed Cup

9 februarie 2020 17:57   Alte sporturi
Ultima actualizare:

România a fost aproape de o imensă surpriză în Fed Cup, fiind învinsă de Rusia abia după meciul de decisiv. Chiar dacă fetele noastre au lăsat o impresie foarte bună, fanii trebuie să fie îngrijorați pentru viitorul nostru în Grupa Mondială, căci urmează un baraj de menținere.

Pierderea meciului cu ex-sovieticele, scor 2-3, ne-a adus la marginea prăpastiei în Fed Cup. Obișnuiți să vedem această echipă mereu în Grupa Mondială în ultimii ani, uităm că suntem la doar un meci distanță de colaps, adică de o retrogradare în Grupa 1, zona Euro-Africană a competiției. Acolo unde lucrurile se complică, pentru că meciurile se desfășoară pe parcursul unei săptămâni, într-un sistem mult mai epuizant decât cel din prima divizie.

Acel baraj de menținere în Grupa Mondială va avea loc în zilele de 17 și 18 aprilie, iar adversara formației noastre va fi una dintre echipele care au promovat din Grupa 1, sau una dintre învinsele primului tur al Grupei Mondiale, adică Letonia, Olanda, Brazilia, Japonia, Canada, Kazahstan și Marea Britanie. De asemenea, vor mai fi 8 formații calificate din Grupa 1: Ucraina, Italia, Serbia și Polonia (din zona euro-africană), Mexic și Argentina (zona americană) și alte două echipe din zona asiatică, acolo unde calificările au fost amânate.

Cele 16 formații vor fi împărțite în două grupe de câte 8, una a capilor de serie, din care foarte probabil va face parte și România, și una din care se vor alege adversarele favoritelor. Cine câștigă respectiva întâlnire va juca și anul viitor în Grupa Mondială și va încerca să se califice la turneul final al Fed Cup, iar cine pierde va retrograda în Grupa 1. Acesta e marele pericol, pentru că dacă Simona Halep, Irina Begu sau Monica Niculescu vor continua să absenteze de la întâlnirea din aprilie, atunci există pericolul real ca visul cuceririi trofeului, pe care îl au toate, să se facă praf. Pentru că dacă România va pica în liga secundă a competiției, va putea juca din nou în Grupa Mondială abia în 2022, când fiecare dintre ele va avea peste 30 de ani și, foarte posibil, se vor gândi să-și întemeieze o familie.

Revenind la meciul din weekend, marea întrebare a fanilor a fost aceea legată de absența Ralucăi Olaru din echipa de dublu. Clasată pe locul 41 în lume la această specialitate, Olaru părea singura titulară sigură înaintea meciului cu rusoaicele. Totuși, așa cum a declarat căpitanul nejucător Florin Segărceanu, ea a avut ceva probleme fizice, și de aceea nu a jucat. ”Am luat decizia de a schimba echipa de dublu în ultima clipă. A fost o decizie oarecum forţată pentru că Raluca Olaru avea o contractură şi a venit să ne spună că nu este 100% fizic pentru acest meci. Aşa că a trebuit să luăm o decizie foarte rapidă. A fost o decizie dificilă, dar la un meci cu o asemenea miză dacă nu eşti 100% apt fizic e mai bine să faci un pas în spate. Ceea ce s-a şi întâmplat, pentru că Raluca a acceptat situaţia. Echipa Raluca Olaru – Irina Bara era cea pe care o pregătisem din punct de vedere tactic, dar în acel moment o formulă cu Irina Bara şi Jaqueline sau Gabriela era una dificilă. Legat şi de partea pe care joacă şi de felul în care s-au antrenat. Noi aveam două variante de dublu clare, Olaru-Bara şi Ruse-Cristian. Jaqueline venea după un meci foarte bun, era încrezătoare, şi-a dorit mult să joace acest meci de dublu şi din acest motiv am apelat la această variantă. Ştiu că vor fi comentarii, dar uneori se întâmplă aceste lucruri. Jucătorii se mai accidentează, au probleme şi undeva trebuie să găseşti o formulă”, a explicat Florin Segărceanu la conferința de presă.

Mai multe