România, pe harta ciclismului european!
Ediția aniversară cu numărul 10 din „Cycling Tour of Szeklerland" va avea anul acesta cea mai puternică participare internațională din istorie. 9 echipe continentale (recordul de 6 echipe data din 2012) și sportivi din 20 țări și-au anunțat prezența la competiția ce debutează mâine seară la Miercurea Ciuc.
Turul Ținutului Secuiesc va avea anul acesta la start 19 echipe. Cea mai puternică formație sunt azerii de la BCP - Synergy Baku Cycling Project , locul 12 în clasamentul Europe Tour. În premieră vor mai participa echipe din Canada, Letonia, Suedia și Franța. România va fi reprezentată de echipa națională și de ciucanii de la Tușnad Cycling Team. Cinci sportivi prezenți la JO de la Rio de Janeiro 2016 au participat de-a lungul edițiilor și la Turul Ținutului Secuiesc: românul Serghei Țvetcov, grecul Ionnis Tamouridis, bulgarul Stefan Hristov și croatul Matja Kvasina.
"Turul Ținutului Secuiesc a pus bazele în 2008 unei reforme în ciclismul românesc, fiind prima competiție care a solicitat includerea în calendarul UCI. În calitate de președinte al federației mă bucur că exemplul nostru local a fost preluat ulterior de Turul Sibiului și anul acesta de Turul Bihorului și românii au astfel șansa să vadă pe viu cicliști de top de pe tot globul. Doar organizând competiții internaționale și concurând alături de echipe de top ne putem dezvolta ca națiune în ciclism”, a spus EDUARD NOVAK, președintele Federației Române de Ciclism.
"Este o mare responsabilitate și provocare organizarea acestei competiții, dar și o imensă oportunitate deoarece prin intermediul sportului cu pedale putem promova regiunea noastră cu tradițiile, obiceiurile și obiectivele turistice în toată Europa. În urmă cu zece ani puneam bazele acestei competiții alături de Eduard Novak, Andrei Csiki și alți iubitori de sport din zonă și sunt foarte mândru că după un deceniu de muncă vom avea o asemenea participare internațională", a declarat și RADULY ROBERT, primarul din Miercurea Ciuc și președintele Comitetului de Organizare.
Tricouri distinctive:
Liderulul clasamentul general: Tricoul Portocaliu-negru
Lider în clasamentul pe puncte: Tricoul Roșu-negru
Cel mai bun cățărător: tricoul galben
Cel mai bun tânăr sub 23 ani: tricoul alb
Cel mai bun român: tricoul albastru
Program si traseu:
10 August - ora 20.00:
Ceremonia de deschidere în Piata Libertății din Miercurea Ciuc
11 August - ora 10.50 /Start festiv în Piața Libertății
ora 11.00: Start etapa I pe traseul Miercurea –Tușnad –Sfântu Gheorghe –Covasna - Târgu Secuiesc –Miercurea Ciuc (185 km)
15.30 Timp estimativ sosire în Piața Libertății
15.40 Festivitate de premiere
12 august - ora 10.50 / Start festiv în Piața Centrală din Odorheiu Secuiesc
ora 11.00: Start etapa II pe traseul Odorheiu Secuiesc - Brădești – Pasul Libán-tető - Ciumani - Gheorgheni –Valea Strâmbă - Pasul Libán-tető –Vlăhiţa – Pasul Tolvajos-tető – Băile Harghita (163 km)
15.30 Timp estimativ sosire in Piata Libertatii (Miercurea Ciuc)
15.40 Festivitate de premiere
13 august ora 10.00 - etapa III A Contratimp individual de 7 km in Harghita Băi
12.00 Timp estimativ final etapa III A
16.45 Festivitate premiere Piața Libertății
17.00 Start etapa III B (123 km) - Miercurea Ciuc –Racu –Frumoasa –Miercurea Ciuc – etapa se încheie cu un circuit stradal pe străzile din Miercurea Ciuc (17 ture x 5,5 km)
20.00 Timp estimativ sosire
20.10 Festivitate premiere etapa+ clasamente generale