Romeo Gontineac, soluția de salvare pentru Aurillac

26 ianuarie 2020 15:06   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Fost internațional român de rugby a fost numit antrenor la Aurillac, formație din liga a doua franceză. Gruparea din orașul aflat în Masivul Central se afla într-o situație dificilă, ocupând penultimul loc în Pro D2. Cu Romeo Gontineac abia investit antrenor principal, ea încearcă să se salveze de la retrogradare. Și a reușit un prim succes după un meci în care a evoluat ofensiv.

De la numirea lui Romeo Gontineac ca antrenor principal, în 15 ianuarie, Aurillac a disputat două meciuri. Mai întâi, a pierdut (15-38) pe terenul liderului din Pro D2, USA Perpignan, însă după ce a rezistat până la pauză (10-12). Vineri seară, Aurillac a obținut un succes extrem de important pe teren propriu: 23-6 (10-3) cu Rouen Normandie. Cum a marcat 3 eseuri prin Niordaze și Coertzen (două), formația românului a obținut și punctul bonus ofensiv. Astfel că Aurillac a depășit-o pe Rouen în clasament, urcând pe locul 14 și părăsind zona din care se retrogradează. În etapa următoare, a 19-a, în 31 ianuarie, Aurillac va evolua pe terenul lui Mont-de-Marsan, ocupanta locului 11 în liga a doua franceză.  Rezultatele slabe din această ediție de campionat l-au obligat pe președintele lui Stade Aurillacois, Christian Millette să ia o decizie dificilă la mijlocul acestei luni. Oficialul a anunțat înlocuirea lui  Thierry Peuchlestrade, care adunase 17 ani la cârma primei echipe. ”Sunt mulți factori responsabili de această situație. Nu este vina lui Thierry”, a declarat Millette, care a precizat apoi și numele noului antrenor. Iar desemnarea lui Romeo Gontineac, cel socotit ”un adevărat fiu” la Aurillac, n-a surprins pe nimeni. Născut la Botoșani, în 18 decembrie 1973, format la ”U” Cluj, acesta a trecut pe la Griffons, Grenoble și Pau la venirea în Franța. Apoi, între 1998 și 2010, a evoluat pentru Aurillac, iar din 2013 și până mai ieri a activat acolo ca antrenor la centrul de copii și juniori. În plus, Gontineac era anunțat drept successor al lui Peuchlestrade, însă în vara lui 2022. Tocmai de aceea, noul antrenor s-a limitat să declare: ”Aș fi preferat ca aceasta să se petreacă la final de campionat, dar sunt pregătit. Trebuie să salvăm clubul”.  

A fost pe punctul de a învinge Scoția

Selecționat de 76 de ori în echipa României, participant la edițiile din 1995, 1999, 2003 și 2007 ale Cupei Mondiale, Romeo Gontineac a fost investit antrenor al naționalei în toamna anului 2010. Un an mai apoi, în Noua Zeelandă, a fost pe punctul de a-i conduce pe stejari la un succes istoric în fața Scoției, echipă pregătită pe atunci de Andy Robinson, actualul antrenor al României. Conduși cu 24-21, ”ciulinii” au marcat două eseuri în ultimele șase minute, impunându-se cu 34-24. 

Și-a cunoscut soția în Africa de Sud

La puțin timp după debutul în echipa de seniori a României, contra Franței, în aprilie 1995, Romeo Gontineac a participat la Cupa Mondială din Africa de Sud. Acolo, el a cunoscut-o pe Lucinda, cea care i-a devenit soție.  În 1996 a semnat cu gruparea sud-africană SWD Eagles, din provincia Western Cape, şi s-a căsătorit. În 1998 s-a stabilit la Aurillac, acolo unde s-au născut cei doi copii ai săi, Taylor (1999) şi Olivia Rose (2003).

Mai multe