S-a trezit «Bestia» Kasparov!
Supranumit „Bestia” sau „Monstrul cu 100 de ochi”, Kasparov s-a retras din activitate în 2005, dar cel mai mare şahist din toate timpurile nu şi-a spus ultimul cuvânt în sportul minţii.
Fanii şahului şi nu numai tresar la amintirea inegalabilelor meciuri pentru titlul mondial dintre ruşii Garry Kasparov şi Anatoli Karpov, în urmă cu aproximativ 30 de ani. Kasparov i-a furat supremaţia lui Karpov în 1985 şi a continuat să domine autoritar ierarhia FIDE încă două decenii.
În 2005, lipsit de motivaţie, şahistul născut la Baku, în Azerbaidjan, a decis să renunţe la turneele profesioniste şi să se axeze pe alte hobby-uri, gen politică şi literatură. Astfel, în ultimii 12 ani, Garry Kasparov n-a putut fi admirat decât în competiţii de şah demonstrative, dar şi ca antrenor al unor mari campioni din zilele noastre, aşa cum e actualul lider mondial, norvegianul Carlsen. Mereu imprevizibil, atât ca şahist cât şi ca om, Kasparov a luat zilele trecute decizia de a juca din nou un turneu oficial, luna viitoare. Rusul de 54 de ani a acceptat invitaţia organizatorilor americani din Saint Louis, care i-au acordat un wild-card, punându-l pe Kasparov alături de cei mai valoroşi şahişti ai momentului. „Sunt gata să văd dacă mai ştiu să mut piesele. Dacă nu, voi putea să-mi anunţ din nou retragerea?”, a scris rusul pe contul său de Instagram.
S-a bătut de la egal la egal cu computerul
În cariera sa de şahist, Garry Kasparov n-a avut numai adversari umani. În 1996, rusul a acceptat provocarea de a juca împotriva unui super-computer creat de IBM, Deep Blue. Kasparov a câştigat întâlnirea cu 4-2, dar cei de la IBM au vrut revanşa, dublând însă puterea de calcul a aparaturii. În al doilea meci contra lui Deep Blue, disputat în 1997, Kasparov s-a recunoscut învins, dar la mare luptă, scor 2,5 - 3,5. A fost un eveniment istoric, eşecul lui Kasparov consemnând practic „subjugarea” omului de către computer.
A vrut să-i dea «mat» lui Putin
După şah, marea pasiune a lui Kasparov a fost politica, mai exact opoziţia faţă de actualul preşedinte al Rusiei, Vladimir Putin. În 2008, Kasparov a încercat chiar să candideze la preşedinţie, dar tentativa sa a eşuat. Coaliţia anti-Putin iniţiată de Kasparov a continuat însă să existe, drept pentru care Garry a fost nevoit să suporte numeroase „piedici” din partea serviciilor secrete de la Moscova. „Putin, ca orice dictator, detestă şahul deoarece şahul este un joc strategic, sută la sută transparent”, spunea Kasparov într-un recent interviu.