#Jocurile Olimpice Paris 2024

Situație dramatică la Jocurile Olimpice: Ana Maria Bărbosu, lăsată fără „bronz”

5 august 2024 11:41   Alte sporturi
Ultima actualizare:

România continuă evoluțiile la Jocurile Olimpice din Franța, de la Paris, de data aceasta venind rândul gimnasticii să fie în lumina reflectoarelor. 

Mai întâi, Sabrina Mâneca Voinea s-a clasat, luni, pe locul opt în finală la bârnă, după ce a căzut de două ori de pe aparat, însă misiunea ei a continuat la JO 2024, unde a concurat, în aceeași zi, și în finală la sol, alături de Ana Maria Bărbosu.
Aici, cea din urmă a fost notată cu 13.700 și s-a aflat pe locul al doilea, apoi al treilea, trăgând speranțe pentru o medalie. Lucrurile păreau să încline în favoare româncei, care era aproape sigură de „bronzul” său, însă o situație încurcată a făcut să se complice lucrurile. Concret, ultima concurentă a finalei de la sol, americanca Jordan Chiles, care primise nota 13.666, a făcut o contestație, în urma căreia a crescut la 13.766 - suficient cât să o lase pe Ana Măria Bărbosu fără locul de pe podium. De cealaltă parte, Sabrina Mâneca Voinea a fost notată cu 13.700 și, în ciuda încercărilor antrenorilor săi de a îndrepta situația, românca a rămas cu aceeași notă.  
Totodată, la aparate, Sabrina Mâneca Voinea a căzut de două ori de pe aparat şi a fost notată cu 11.733 pentru exerciţiul de la bârnă, suficient cât să-i aducă clasarea pe opta poziție. „Aurul” olimpic i-a revenit italiencei Alice D’Amato (14.366), podiumul fiind completat de chinezoaica Yaqin Zhou (14.100) şi o altă italiancă, Manila Esposito (14.000). O surpriză a fost americanca Simone Biles, care deși era favorită la medalie, a căzut de pe aparat şi a primit nota 13.100.

România, înapoi la JO2024, după o pauză de 12 ani pentru gimnastică

În primele finale pe aparate, medaliile de aur au fost câştigate de Simone Biles (sărituri) şi Kaylia Nemour (Algeria, paralele). Totodată, la individual-compus, medalia de aur a revenit gimnastei Simone Biles, care a câştigat „aurul” olimpic şi în competiţia pe echipe, România revenind după 12 ani şi clasându-se pe locul șapte.
România a coborât un loc în clasamentul pe medalii, acolo unde topul este condus de Statele Unite ale Americii (19 medalii de aur, 26 de argint şi 26 de bronz), fiind urmaţi de China (19, 15, 11) şi de Franţa (12, 14, 18). Revenind, „tricolorii” numără şapte medalii: trei de aur, trei de argint şi una de bronz. „Aurul” l-au câştigat înotătorul David Popovici la 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin şi echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş și Victoria Ştefania Petreanu). Totodată, „argintul” a fost obţinut de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin, Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin, categorie uşoară, iar „bronzul” i-a aparținut tot lui David Popovici la 100 metri liber.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe