Schioarea care nu ştie să schieze

20 februarie 2018 12:55   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Reprezentanta Ungariei în proba de halfpipe (schi acrobatic) a transpus în practică marţi dimineaţă motto-ul lui Pierre de Coubertin, întemeietorul Jocurilor Olimpice moderne: „împortant nu e să câştigi, important e să participi”. Ea a terminat ultima fără să facă nici măcar o acrobaţie, pentru că nu ştie.

În vârstă de 33 de ani, Elizabeth Swaney este o americancă iubitoare de sport. A terminat Harvard, lucrează în Silicon Valley şi la vârstă de 25 de ani a descoperit schiul. Numai că nu a învăţat să coboare pe pârtii, ci în circuitul de halfpipe – este acea probă în care circuitul este în formă de cadă şi în care la fiecare urcare pe marginea superioară schiorul sau schioarea trebuie să facă o figură acrobatică pentru a primi cât mai multe puncte. Ei bine, sportiva din SUA care şi-a descoperit bunici maghiari după ce până în 2016 a concurat pentru Venezuela, a concurat în această probă şi a ieşit conform aşteptărilor, ultima în calificări, dintr-un motiv foarte simplu: nu a făcut nici o acrobaţie. De fapt, a făcut una, a sărit o dată când a schimbat direcţia de mers, astfel că a acumulat 31.40 puncte. Pentru o coborâre fără execuţii, dar şi fără căzături, se primesc 30 de puncte.

Să nu credeţi că sportiva a avut o zi proastă. Nu... Ea a recunoscut că pur şi simplu nu ştie să facă nici un element, dar că îi place să schieze dintr-o parte şi alta a „căzii”. Şi că era visul ei să ajungă la Jocurile Olimpice, drept pentru care şi-a plătit singură deplasarea în Coreea de Sud, după ce a apelat la o strângere de fonduri pe Internet.

Dacă vă întrebaţi cum a ajuns la Jocurile Olimpice, răspunsul e simplu: a putut participa la foarte multe etape de calificare. La care a coborât, spune specialiştii, la fel. Nu a căzut niciodată, pentru că nu trebuia decât să se ţină pe sciuri, a reuşit mereu să termine între cele mai bune 30 la concursurile de Cupa Mondială şi a acumulat punctele necesare calificării la Jocurile Olimpice de la Pyeongchang.

Mai multe