Secretele eroinelor

12 august 2016 21:14   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Echipa de spadă a României are toată lumea la picioare. Campioane olimpice în premieră, Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Simona Pop şi Loredana Dinu au adus prima medalie de aur pentru delegaţia noastră la JO.

Click! vă prezintă câteva lucruri mai puţin cunoscute despre cele cinci eroine.

Ana Maria Popescu, 32 de ani

I-a dedicat titlul tatălui ei, decedat. Ana Maria Popescu îi dedică fiecare victorie memoriei tatălui ei, decedat în ianuarie 2012. După victoria de la Rio, ea a recunoscut că titlul îi e dedicat părintelui său.Este căsătorită cu un poloist. Ana Maria va aniversa luni un an de căsătorie. Ea este măritată cu un poloist de la Steaua, Pavel Popescu.În 2011 a coborât de pe podium. În 2011, după ce a cucerit titlul european în Marea Britanie, a coborât de pe podium din cauză că organizatorii au pus în boxe vechiul imn, „Trei culori”.A renunţat la superstiţii. Spre deosebire de JO anterioare, Ana Maria nu l-a mai avut alături de ea la Rio de Janeiro pe măgăruşul de pluş “Aiurel”. “Am doar inelul de logodnă şi verigheta, ca să ştiu unde să mă întorc totdeauna”, a explicat ea.

Simona Pop, 28 de ani

I se spune „Sufleţel”. Mezina echipei de spadă a României e alintată corespunzător de coechipierele sale. Porecla este „sufleţel”.Şi soţul ei este scrimer. Simona este măritată cu Adrian Pop, care la rândul lui este scrimer. Cei doi sunt soţ şi soţie de patru ani.A început scrima la Satu Mare. Născută în Satu Mare, Simona Pop a desluşit tainele scrimei încă de la 12 ani. Ea este cea de-a treia spotivă din acest oraş care devine campioană olimpică.Prima medalie, dedicată mamei. După cucerirea primei medalii individuale – bronz la CE de anul trecut – Simona a mărturisit că dedică succesul mamei sale.

Loredana Dinu, 32 de ani

A început scrima la 11 ani. Selecţionată la şcoală, ea a recunoscut că s-ar fi dus şi la alte sporturi, dar nu a fost aleasă la handbal şi baschet.Este căsătorită din iunie 2011. Nunta a avut loc la Craiova. Cei doi soţi au făcut luna de miere în Republica Dominicană.A revenit după doi ani de pauză. Componentă de bază a echipei, cu care a cucerit titluri mondiale şi europene, ea a revenit în activitate la începutul anului 2015, după doi ani de pauză.Este absolventă a două facultăţi. Dacă la şcoală o notă de 8 i se părea un dezastru, ea a continuat pe aceeaşi linie şi după terminarea liceului. A absolvit două facultăţi: Comunicare şi Relaţii Publice şi Educaţie Fizică şi Sport.

Simona Gherman, 31 de ani

A revenit după doi ani de pauză. Dublă campioană mondială şi triplă campioană europeană, Simona s-a retras din activitate în 2012, după eşecul de la JO de la Londra. Ea a revenit în activitate în 2014.Cum şi-a cunoscut soţul. Simona Gherman şi-a cunoscut soţul când amândoi aveau 17 ani şi erau sportivi la clubul Steaua. El făcea handbal. Atunci, au făcut un cantonament comun la Forban, însă, aşa cum a povestit într-un interviu, au devenit un cuplu abia după 6 ani.Are o fetiţă de 2 ani. În decembrie 2013, Simona şi-a împlinit marele vis şi a devenit mamă. Ea a născut o fetiţă, Ioana Teodora, care e „mascota” echipei.În 2011 a fost pe perfuzii la Rio. Pentru Simona, amintirile legate de Rio nu sunt foarte plăcute. În 2011, când au cucerit aurul la Jocurile Mondiale Universitare, ea a petrecut prima noapte în spital, cu perfuzii.

Sunt mai bogate cu 90.000 de euro

Pentru a-i mobiliza pe sportivi la Rio, statul român şi Comitetul Olimpic au pus la bătaie premii consistente, printre cele mai mari comparativ cu celelalte naţiuni.

“Premierea este din partea COSR şi este în apelativul preşedintelui de a dubla aceste sume. Ele se ştiu, aurul este 35.000 de euro, dublat este 70.000 de euro”, spunea conducătorul forului olimpic român, Alin Petrache. Aşadar, cele patru spadasine de aur (Ana-Maria Popescu, Simona Gherman, Simona Pop şi Loredana Dinu) vor trece pe la casierie pentru a încasa câte 70.000 de euro. La aceşti bani se va adăuga şi o maşină Renault Kadjar, al cărei preţ aproximativ e de 20.000 de euro. Ca urmare, efortul financiar pentru performanţa echipei feminine de spadă la Rio se ridică la 360.000 de euro.Cele mai mari recompense pentru o medalie de aur la Olimpiadă le primesc italienii - 150.000 de euro - în timp ce americanii se plasează mult sub noi, cu numai 20.000 de euro. Sunt şi naţiuni care nu au prevăzute astfel de bonusuri. Astfel, Marea Britanie le oferă campionilor olimpici un banal ursuleţ de pluş.

Programul românilor

VineriCanotaj - Dublu vâsle categorie uşoară, feminin, finala B - Ionela Livia Lehaci, Gianina Beleagă - locul 2 (8 la general)Canotaj - Dublu rame fără cârmaci, feminin, finala B - Mădălina Bereş, Laura Oprea  - locul 3 (9 la general)Tenis de masă - Echipa feminină, turul 1 - România – Coreea de Sud - eliminatăJudo - +100kg, masculin - Daniel Natea - eliminat în optimiHandbal feminin - Grupa A - România – Spania - după închiderea ediţieiTenis de câmp - Dublu masculin, finala - Horia Tecău / Florin Mergea – Nadal / Lopez (Spania) - după închiderea ediţieiTenis de câmp - Dublu mixt, sferturi - ­­­­­­­­­­­­­­Irina Begu / Horia Tecău – Hradecka / Stepanek (Cehia) - după închiderea ediţieiHaltere - 85 kg, masculin - Gabriel Sîncrăian - după închiderea ediţieiSâmbătă (13 august)Atletism - Triplusalt feminin, calificări - Cristina Bujin, Elena Andreea Panţuroiu - 15.40Atletism - 3.000 de metri obstacole feminin, serii - Ancuţa Bobocel - 16.05Atletism - 400 de metri, feminin, serii - Bianca Răzor - 17.00Canotaj - 8+1 feminin, finala - Laura Oprea, Mihaela Petrilă, Ioana Strungaru, Mădălina Bereş, Adelina Bogus, Andreea Boghian, Roxana Cogianu, Daniela Druncea şi Iuliana Popa - 17.06Box - +91kg, masculin, turul 1 - Mihai Nistor – Hussein Iashaish (Iordania) - 19.15Tenis de câmp - Dublu mixt, semifinale - ­­­­­­­­­­­­­­Irina Begu / Horia Tecău**dacă s-au calificat

Mai multe