Secretele noului şef al sportului românesc

16 noiembrie 2016 19:32   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) are, de marţi, un nou preşedinte: Mihai Covaliu. Click! vă prezintă cinci lucruri mai puţin cunoscute din viaţa campionului olimpic de la Sydney, din 2000.

  • Are doi copii. Vlad Gabriel, în vârsă de 11 ani, le calcă pe urme părinţilor şi a ieşit deja campion la scrimă la nivelul lui de vârstă. Elena Amalia, mezina familiei, a împlinit în primăvară 8 ani. De altfel, în 2008, când fata avea câteva luni, gestul lui Mihai, de a scrie numele copiilor pe palme înaintea urcării pe podiumul olimpic de la Beijing, a făcut înconjurul lumii. „Acum are fiecare câte o medalie olimpică”, declara, fericit, medaliatul cu bronz de la acea ediţie a JO.
  • Soţia lui a făcut scrimă. Soţia lui Mihai Covaliu a făcut, de asemenea, scrimă. Irina Drăghici, aşa cum o chema înainte de căsătoria din 2001, a făcut parte din lotul naţional de spadă. De altfel, cei doi s-au cunoscut în 1995, în cantonament la Buşteni. Aşa cum a recunoscut, ea a fost cea care l-a invitat prima la un suc.
  • A început cu fotbalul. Primul sport al lui Mihai nu a fost scrima, ci fotbalul. L-a practicat în oraşul natal, la FCM Braşov, până la vârsta de 9 ani, când a fost „furat” de un antrenor de scrimă de la Tractorul. După puţin timp l-a urmat la echipă şi fratele său mai mic, Alin, cu care s-a şi luptat în câteva rânduri pentru trofee la începuturile carierei. Iar victoriile erau împărţite!
  • În 1999 a vrut să se lase. Cu un an înaintea marelui succes de la JO de la Sydney, când a devenit campion olimpic, Mihai Covaliu a intenţionat să se lase de sport. Un mare rol în schimbarea deciziei l-a avut familia lui. 
  • Rentă viageră de 7.544 lei. Pentru performanţele sale – a fost campion olimpic, mondial şi european – Covaliu primeşte din partea statului român o rentă viageră de 2,625 salarii medii pe economie. În septembrie a încasat 7.544 lei.
Mai multe