Steluţa ei norocoasă a fost boxul!

20 septembrie 2010 4:07   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Nici nu coborâse bine din ring, având medalia de argint la gât, şi Steluţa a sunat acasă. E un cuvânt al cărui înţeles l-a aflat abia la 20 ani, când a bătut la uşa secţiei de box a Clubului Sportiv Municipal din Buzău. Acum, la 28 de ani, când are în palmares trei titluri europene şi trei medalii de argint la mondiale, "acasă" înseamnă la Constantin Voicilaş, antrenorul care i-a schimbat destinul şi căruia îi spune "tăticul meu". „Era dezamăgită, pentru că mereu cu toţii vrem mai mult. Eu sunt foarte mulţumit de ea, îmi era frică că nici atât, acest argint, nu se va reuşi. Până la urmă, să fie pentru a treia oară vicecampioană mondială la un sport olimpic, e o performanţă cu care trebuie să se mândrească tot sportul românesc", a declarat Voicilaş pentru „Adevărul Sport".

Revanşa, la Olimpiada de la Londra

Antrenorul care a crescut-o pe Steluţa Duţă a adăugat cu realism că, deocamdată, indianca este invincibilă, sperând ca la Jocurile Olimpice de peste doi ani să vină momentul mult aşteptatei revanşe. „Am văzut-o boxând pe Mary Kom, este o sportivă completă, nu degeaba a ajuns la al cincinlea titlu mondial consecutiv. Diferenţa la puncte din finală este explicabilă, Steluţa nu avea de ales şi a riscat în căutarea loviturii cu care să o facă K.O. Ambele au venit de la o categorie mai mică şi îmbucurător este că tot ele două au făcut legea şi la 48 de kilograme", a comentat Voicilaş finala. "La Olimpiadă, când vor fi nevoite să urce la 51 de kilograme, Stela va fi puţin dezavantajată de înălţimea mică, dar la forţă nu o va mai putea domina nimeni, la acest capitol poate face faţă şi până la 60 de kilograme", a mai spus antrenorul Constantin Voicilaş.

Îi e frică de singurătate

Povestea tulburătoare a vieţii Steluţei poate deveni oricând subiect de film. Dar tocmai întâmplările prin care a trecut i-au dat forţa necesară ca acum să nu se teamă de nimeni în ring. A dobândit curajul la casa de copii, acolo unde a ajuns după ce a fost abandonată în maternitate, la naştere. Firea sa rebelă a determinat-o să fugă din centrul de plasament unde a fost mutată ulterior, fără a mai termina cele opt clase.

A fost ajutată de părintele Mihail Milea, care i-a făcut loc în aşezământul pe care Fundaţia Sfântul Sava îl are la Câmpeni şi i-a ajutat la rândul ei pe bătrânii de acolo. A văzut multe la viaţa ei şi nu o mai sperie aproape nimic. "Mă tem doar de singurătate. Am fost tot timpul în colectivitate. Am fost în echipă şi îmi place să mă contrez, să petrec cu colegii. Mi-e teamă să rămân singură", spune Steluţa, singura româncă medaliată la Campionatul Mondial de box feminin din Barbados.

Profil Steluţa Duţă

- Data naşterii: 18.03.1982- Locul naşterii: Râmnicu Sărat- Cluburi: CSM Buzău, Steaua Bucureşti- Palmares: şapte titluri naţionale, şapte Cupe ale României, triplă campioană europeană, triplă vicecampioană mondială. - A absolvit Liceul Sportiv din Buzău şi Şcoala de antrenori. Îşi doreşte să devină antrenoare şi cei care au îndrumat-o spun că are fler. - Este pasionată de fotbal, ţine cu Steaua. Rădoi este jucătorul favorit.

Kom, coşmarul Steluţei la Mondiale

Adversara Steluţei Duţă din finala categoriei 48 de kilograme, de la Campionatele Mondiale de box, indianca Chungneijang Mary Kom, este o legendă a acestui sport.  La 27 de ani, cea poreclită „Mary cea magnifică", este singura femeie-boxer din lume care a cucerit medalii la fiecare dintre cele şase ediţii ale Campionatelor Mondiale disputate până în prezent. Ea a obţinut argintul la ediţia inaugurală, cea din 2001, apoi a devenit de cinci ori la rând campioană mondială. Indianca şi-a început cariera sportivă pe pista de atletism, proba ei preferată fiind cea de 400 de metri plat, dar a trecut la box pentru a câştiga banii necesari să-şi întreţină familia.

Acum este căsătorită, are doi copii şi este unul dintre starurile sportului indian. Kom a mai învins-o pe Steluţa şi în precedentele două meciuri pentru titlul mondial, decizie 22-7 în 2006, la New Delhi şi decizie 7-1, în 2008 la Ningbo.

Mai multe