SUA boicotează diplomatic Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. CIO respectă decizia, China o condamnă

7 decembrie 2021 12:52   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Casa Albă a subliniat că Statele Unite urmează să nu trimită nicio delegaţie oficială la JO de Iarnă din 2022, la Beijing. ”Prezenţa unei reprezentări oficiale a Statelor Unite ar însemna că aceste Jocuri sunt un eveniment normal”, a spus o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. ”Ținând cont de încălcările flagrante ale drepturilor omului şi atrocităţile comise de Republica Populară Chineză în Xinjiang, nu putem, pur şi simplu, să facem acest lucru”, a subliniat aceasta, după care a continuat: ”Avem un angajament fundamental în promovarea drepturlor omului”. Psaki a subliniat că decizia e definitivă: ”Suntem fermi în poziţia noastră şi vom continua să lum măsuri în vederea avansării drepturlior omului în China şi oriunde altundeva”, a continuat ea. Cu toate acestea, boicotul nu va fi unul total, fapt salutat de CIO. Mai exact, sportivii americani sunt autorizaţi să participe la Jocuri. Psaki a menționat că n-ar fi fost ”drept” să fie penalizaţi cei care se antrenează de ani buni. De altfel, și Comitetul Olimpic American s-a opus unui boicot total.

SUA și țările occidentale au boicotat JO Moscova 1980, iar URSS pe cele de la Los Angeles 1984

Statele Unite au recurs ultima oară la o astfel de măsură în 1980, când preşedintele democrat Jimmy Carter a decis să boicoteze - în întregime - Jocurle Olimpice de la Moscova, în semn de protest faţă de invazia sovietică a Afganistanului cu un an ai înainte. La ediția următoare, de la Los Angeles 1984, URSS a răspuns în același mod. Cu excepția Chinei, Iugoslaviei și României, celelalte țări comuniste n-au trimis sportivi la Jocurile Olimpice din metropola americană. 

La puțin timp după anunțarea acestei decizii, China a denunţat o ”prejudecată ideologică” şi ”intenţii răuvoitoare” ale Statelor Unite. Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, i-a acuzat pe politicienii americani de demagogie şi a catalogat acest boicot drept o ”provocare politică, pur şi simplu”. De asemenea, s-a subliniat că Republica Populară Chineză ”va lua contramăsuri ferme”.Și alte țări, precum Australia și Canada, intenționează să procedeze în același mod cu SUA. Franța a luat „bună notă” de boicotul americanilor, ceea ce a stârnit nemulțumirea autorităților chineze. ”Noi ne vom coordona la nivel european”, a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron. De altfel, în iulie trecut, Parlamentul European a cerut un boicot diplomatic, absenţa unui boicot sportiv fiind crucială pentru organizaţia de la Lausanne. O poziție diferită a adoptat președintele Rusiei, Vladimir Putin, care a acceptat invitația omologului chinez Xi Jinping. 

Mai multe