Tenismenele din România au rescris istoria! S-a încheiat un coșmar de 23 de ani

20 aprilie 2015 1:30   Alte sporturi
Ultima actualizare:

România a revenit acolo unde nu a mai fost de pe vremea Irinei Spîrlea și Ruxandrei Dragomir.

România revine în grupa Mondială I a Fed Cup după nu mai puțin de 23 de ani. Atunci, în 1992, vedetele echipei noastre se numeau Irina Spîrlea și Ruxandra Dragomir.

Ultima prezență a României în Grupa Mondială I a Fed Cup s-a înregistrat în 1992, atunci când sistemul de desfășurare era altul. Meciurile se disputau într-o săptămână, într-o singură țară, iar acolo se decidea totul. Pentru noi, acel an a fost ultimul în care am evoluat în prima divizie a Fed Cup. Atunci, competiția s-a disputat în Germania, la Frankfurt, pe zgură, în aer liber. În primul tur al Grupei Mondiale, România a pierdut cu scorul de 2-1 în fața Austriei. Punctul echipei noastre a fost adus de Ruxandra Dragomir. Apoi, în meciul decisiv, româncele Irina Spîrlea și Ruxandra Dragomir au fost învinse tot cu scorul de 2-1 în play-off de Bulgaria, la care străluceau surorile Maleeva, Katerina și Magdalena. Punctul nostru a fost adus în meciul de dublu.

De atunci, România nici măcar nu a îndrăznit să mai viseze la Grupa Mondială, jucând de fiecare dată în Grupa Euro-Africană a competiției. Anul trecut, odată cu saltul în clasament al Simonei Halep, a început și atacul înălțimilor. Mai întâi, româncele au câștigat cele 4 meciuri din grupa Euro-Africană a Fed Cup, apoi, în urmă cu exact un an, au învins, la București, cu scorul de 3-2, Serbia, în barajul pentru Grupa Mondială II.

În luna februarie a acestui an, România a învins Spania cu 3-2, la Galați, în primul tur al Grupei Mondiale II și a obținut astfel dreptul de a juca împotriva Canadei în barajul pentru Grupa Mondială I. Iar calificarea echivalează cu prezența între primele 8 echipe ale lumii. Cu alte cuvinte, anul viitor va juca în sferturile de finală ale competiției. Acolo unde va întâlni una dintre semifinalistele actualei ediții: Cehia, Franța, Rusia sau Germania.

Mai multe