Tripletă de aur în echipa de rugby a Noii Zeelande

12 octombrie 2019 16:41   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Frații Beauden, Jordie și Scott Barrett joacă pentru Noua Zeelandă la Cupa Mondială de rugby din Japonia. Este pentru a treia oară în istoria competiției când, la aceeași ediție, într-o echipă evoluează câte trei frați.

Socotită principală favorită la câștigarea titlului mondial, echipa de rugby a Noii Zeelande și-a respectat statutul, impunându-se în fața Africii de Sud (23-13), Canadei (63-0) și Namibiei (71-9). În al doilea meci din grupă, All Blacks au înregistrat și o premieră, frații Barrett marcând câte un eseu fiecare. Seria a fost deschisă în minutul 9 de mezinul Jordie (22 de ani), care a marcat din poziția de aripă. L-a urmat Beauden (28 de ani), care a evoluat ca fundaș. Iar linia a doua Scott (25 de ani) a majorat diferența după pauză. Până la Rugby World Cup 2019, cei trei frați au mai evoluat împreună în alte șase meciuri.Născuți într-o familie cu opt copii, aceștia au moștenit pasiunea pentru sport de la părinții lor. Kevin Barrett a jucat, de asemenea, rugby, fiind flanker al selecționatei provinciale Hurricanes în anii 90, iar Robyn a fost jucătoare de netball și baschet. Se spune chiar că atunci când s-a lăsat de sport, Barrett senior ar fi spus: ”Și acum voi face câțiva All Blacks!”.   

Familia Vunipola a evoluat la RWC

Prezența fraților Barrett nu este, însă, o premieră absolută în istoria competiției. Primul caz s-a înregistrat la ediția din 1995, din Africa de Sud, când frații Elisi, Manu ;i Fe'ao Vunipola au apărat culorile echipei Tonga în meciul cu Scoția (5-41). Două decenii mai apoi, samoanii Tusi, Ken ;i George Pisi au bifat meciurile cu Africa de Sud (6-46) și cu Scoția (33-36). Interesant este că doi fii ai tonganului Fe'ao Vunipola, Mako și Billy participă la ediția din acest an a Rugby World Cup, evoluând pentru… Anglia.   

Frații Andrei și Valentin Ursache au bifat ediția 2015

Și în rugby-ul românesc au existat, în timp, numeroase rânduri de frați. Dintre aceștia doi au evoluat împreună la aceeași ediție a Cupei Mondiale. S-a întâmplat în 2015, când pilierul Andrei Ursache și linia a doua Valentin Ursache au contribuit la clasarea României pe locul 4 în Grupa D. Cum ei au în jur de 30 de ani, cei doi frați ar fi putut fi prezenți și la ediția din acest an. Ceea ce nu s-a întâmplat din cauza excluderii naționalei noastre după folosirea lui Sione Fakaosilea, care nu era eligibil.  

Meciul Japonia – Scoția decide ultima calificată

Bulversată de taifunul Hagibis, care a condus la anularea meciurilor Noua Zeelandă – Italia (Grupa B) și Anglia – Franța (Grupa C), Cupa Mondială de rugby din Japonia programează mâine dimineață (duminică, 13 octombrie) ultimele dispute din faza grupelor: Namibia – Canada (Grupa B, ora 6.15), SUA – Tonga (Grupa C, ora 8.45), Țara Galilor – Uruguay (Grupa D, ora 11.15) și Japonia – Scoția (Grupa A, ora 13.45). Cum astăzi taifunul a ”măturat” arhipelagul nipon organizatorii vor decide la noapte dacă aceste meciuri se vor disputa. În acest moment, următoarele echipe s-au calificat în sferturile de finală: Irlanda (A), Noua Zeelandă, Africa de Sud (B), Anglia, Franța (C), Țara Galilor și Australia (D). 

Mai multe