Un «stejar» în infernul din Brisbane

19 ianuarie 2011 15:43   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Inundaţiile catastrofale care s-au produs în statul Queensland, aflat în sud-estul Australiei, n-au cruţat nici oraşul Brisbane, unde trăiesc circa două milioane de locuitori. Stabilit acolo din 2001, Cătălin Drăguceanu, fost căpitan al naţionalei de rugby, a fost martorul calamităţii.

"Din fericire, eu şi familia mea nu am avut de suferit foarte tare. Casa mea este într-o zonă ceva mai adăpostită a metropolei, fiind mai departe de fluviul Brisbane.

Sunt şi multe dealuri care ne despart", ne-a declarat cel care a jucat 35 de meciuri pentru "stejari", dintre care trei la Cupa Mondială din 1999.

Drăguceanu a avut şi el de suferit de pe urma inun­­daţiilor, în sensul că a rămas fără energie electrică, fiind nevoit să-şi cumpere un generator. Cum multe drumuri sunt închise, el a făcut provizii de apă şi mâncare pentru o săptămână.

Românul nu a fost surprins de cele întâmplate acum. "Vremea s-a schimbat enorm în ultimii ani în Australia. Sunt frecvent călduri excesive, incendii şi inundaţii.În Brisbane, focul nu este un pericol, însă parţi ale oraşului au mai fost acoperite de apă. Nu sunt singurele pericole care te pândesc aici. Mai sun şi păienjeni de toate culorile şi mărimile, plus jafurile armate la baruri şi staţii de petrol.În Australia, multa lume deţine legal cel puţin o aşa zisă armă de vânătoare, mai ales fermierii pentru a se apăra de porcii sălbatici şi de invazia de canguri", ne spune cel despre care Robbie Deans (actualul antrenor al Australiei şi cel care a venit în România, în noiembrie 2000, cu Noua Zeelandă A) spunea că ar putea evolua pentru All Blacks.

Alături de soţia lui, Cristina, fostă voleibalistă la Calculatorul, Drăguceanu s-a stabilit în Brisbane acum exact un deceniu. "Trăiesc într-o ţară în care, odată naturalizat, ajungi o mică particică din ea. Am avut şansa să joc rugby şi asta m-a ajutat. Am fost adoptat de către un campionat australian cu un potenţial extrem de mare. Am jucat aproape patru ani la o echipă din Brisbane, West. Am reuşit să câştig un campionat şi să joc trei finale. A fost greu să mă impun fiindcă toţi jucătorii de acolo credeau că... ei sunt campioni mondiali după World Cup 1999. Am reuşit să le demonstrez că experienţa acumulată la naţională, în competiţii majore, a fost in avantajul meu".

Cătălin nu a fost singurul din familie care a reuşit în plan sportiv, în Australia. Soţia lui a câştigat câteva campionate în Brisbane şi a fost selecţionată să joace şi pentru echipa Queensland, în campionatul interstatal.

Se simte mândru că este român

Chiar dacă are cetăţenie australiană, Drăguceanu nu a uitat de unde a plecat. "Sunt mândru să spun că sunt român chiar dacă uneori avem ştiri la TV în care români din Australia şi mai nou cei care vin în aşa-zise vizite se ţin de lucruri nu prea ortodoxe. Furtişaguri, mârlanii, droguri. Am fost apreciat ca jucător de rugby şi ca lucrător în construcţii. Încerc să mă evidenţiez ca antrenor. Soţia este profesoară de ştiinţe (n.r. - biologie, chimie, fizică, matematică) şi este bine văzută în învăţământ. Mă bucur din tot sufletul că România s-a calificat la Cupa Mondială din Noua Zeelandă", spune fostul stelist.

Carte de vizită

Data naşterii: 19 noiembrie 1970

Locul naşterii: Mediaş (jud. Sibiu)

*  a fost selecţionat de 35 de ori în echipa naţională, al cărui căpitan a fost în ultima parte. A evoluat împotriva marilor echipe ale Australia, Angliei, Franţei, Scoţiei şi Irlandei

*  a participat la Cupa Mondială din 1999, jucând trei meciuri

*  a evoluat în cupele europene ("Scutul European")

*  multiplu campion naţional cu Steaua

Mai multe