Vasile Stângă: «Obiectiv: Londra 2012!»
Click!: Specialiştii ne cotează cu a patra şansă în grupă. Cum putem da peste cap calculele?
Vasile Stângă: Matematica are uneori sincope în handbal. Unu şi cu unu nu dau doi mereu. Exemplul cel mai bun e returul cu Rusia când absolut nimeni din lumea handbalului nu ne dădea vreo şansă.
Dacă mai prindem o zi ca aceea, nu cred că ne poate bate nimeni din lume! Am mari speranţe că această generaţie va obţine calificarea la JO din 2012, marele meu obiectiv.
Ce faceţi înainte de meciuri?
Cu două ore înainte de meci îmi închid telefonul, nici cu familia nu mai ţin legătura. Asta le cer şi băieţilor.
Sunteţi superstiţios?
Ca sportiv am fost foarte superstiţios. Îmi rememoram meciurile, ce făcusem cu 24 de ore înainte de o partidă câştigată şi încercam să mănânc acelaşi lucru, să mă îmbrac la fel. Acum, încerc să las hazardul deoparte şi pun totul pe computer.
Aţi jucat în Spania. Cum v-a influenţat viaţa?
M-a ajutat enorm, am învăţat ce înseamnă respectul pentru sportivi. Acolo, jucătorii sunt trataţi ca nişte zei, nu sunt niciodată jigniţi de fani sau de presă. Eu am marcat golul decisiv în finala Cupei Spaniei contra Barcelonei din 1992 şi am rămas foarte iubit la Valencia, am încă amici acolo.
V-ar tenta să reveniţi acolo sau într-o ţară exotică?
A fost o vreme când aş fi lăsat totul aici şi m-aş fi stabilit acolo, dar a trecut. Acum mi-ar fi dificil să încep o altă viaţă în Spania pentru că familia şi copiii îşi fac un rost în România. Despre o experienţă exotică nici nu încape discuţie, oricâţi bani ar fi în joc!
Soţia dumneavoastră a făcut baschet de performanţă. Vă consultaţi cu ea?
Da, nu e o ruşine să recunosc. E normal acest lucru pentru că ea înţelege foarte bine fenomenul sportiv şi m-a ajutat uneori în momente de cumpănă.
Vă duceţi la meciurile în care sunt angrenaţi copiii dumneavoastră (n.r Corina e baschetbalistă, Andrei e fotbalist-ambii la Sportul)?
Da, îi susţin de câte ori am ocazia. Şi copiii vin la meciurile mele, nu am superstiţii legate de prezenţa lor în tribune, ba chiar îi doresc aproape de mine.
Cum vă relaxaţi?
La pescuit cu amicii. Ocazional mai merg la înot sau la tenis pentru a mă menţine în formă.
Urmăriţi şi alte sporturi?
Da, sunt polisportiv. Mă uit la aproape toate sporturile de echipă şi nu prea ratez meciurile Stelei, indiferent că vorbim de baschet, polo, rugby sau volei. Merg deseori ca suporter la astfel de partide deoarece în orice sport există momente de tensiune în care antrenorii trebuie să aplice o anumită strategie, lucru pe care îl poţi fura şi tu.
Aţi rămas celebru ca omul care a adus Tele Eurobingo în România. Cum a fost acea experienţă?
Eu doream să bag banii câştigaţi în Spania într-o afacere şi un amic mi-a dat ideea. A fost o manie naţională la început. Statul ne-a impus apoi nişte taxe şi nişte impozite care făceau totul nerentabil. Nu am mai călcat de atunci într-o sală de jocuri de noroc, nu cred că se potriveşte cu sportul de performanţă.
Carte de vizită:
Data şi locul naşterii: 21 ianuarie 1957, Hunedoara
A evoluat la Metalul Hunedoara, Steaua (1977-1989) şi Valencia (1989-1992)
Campion al României de 10 ori
Medaliat cu bronz la JO 1980 (Moscova) şi la JO 1984 (Los Angeles)
Supercupa Mondială în 1983
Cupa Spaniei în 1991
Cel mai bun inter stânga din lume în 1982
Golgheter al Campionatului Mondial în 1982
Finalist al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua în 1989
Selecţionat de patru ori în echipa lumii, este golgheterul all-time al naţionalei cu 1414 goluri
Cetăţean de onoare al oraşului Valencia
Câştigător al Cupei Challenge în 2006 ca antrenor
A antrenat Steaua, HCM şi Pandurii
Prime de 3.000 de euro
Elevii lui Vasile Stângă vor încasa fiecare câte 3.000 € dacă reuşesc să îndeplineasă obiectivul stabilit de federaţie: clasarea pe unul din primele trei locuri în grupa C şi calificarea în primele 12 echipe ale lumii. FRH a semnat ieri şi un contract de sponsorizare în valoare de 100.000 de euro cu o puternică bancă.