Venit dintr-o țară cu o populație mai mică decât a Bucureștiului, Tadej Pogacar a câștigat Turul Franței
Desfășurată în condiții deosebite, impuse de pandemia de COVID-19, ediția 2020 a Turului Franței s-a încheiat cu victoria unui ciclist special. În vârstă de 21 de ani, Tadej Pogacar (Emirates) a devenit al doilea cel mai tânăr rutier care câștigă întrecerea după Henri Cornet, care a triumfat în 1904, la 20 de ani. Totodată, slovenul s-a alăturat altor 11 rutieri care au izbutit să câștige „Marea Buclă” la prima participare, printre aceștia figurând legendarii Fignon, Hinault și Merckx.
Pentru Pogacar, succesul de la Paris reprezintă cel mai frumos cadou pe care și l-a făcut, acesta împlinind chiar astăzi (luni, 21 septembrie) 22 de ani! Născut în Komenda, el a obținut, pe lângă tricoul galben, și pe cele atribuite celui mai bun cățărător, respectiv celui mai valoros tânăr participant la Le Tour. În ciuda vârstei sale, slovenul și-a creionat deja un palmares frumos. Anul trecut, el a câștigat Turul Algarve și Turul Californiei, terminând pe locul 3 în Turul Spaniei. Slovenul își împarte viața de zi cu zi cu Urska Zigart, care este și ea ciclistă profesionistă. Cronometrat în 87h 20:05, Pogacar a încheiat cursa înaintea compatriotului său Primoz Roglic (Jumbo-Visma), la 59 secunde, și a australianului Richie Porte (Trek-Segafredo), la 3:30. Câștigătorul a avut un avans de 367 de minute față de ultimul clasat, germanul Roger Kluge (Lotto-Soudal). Altfel spus, 6 ore, 7 minute și două secunde!
Pogacar l-a învins în contratimpul de sâmbătă pe compatriotul său, Roglic
Cu trei victorii de etapă la ediţia din acest an, Pogacar a avut numai cuvinte frumoase la adresa celui pe care l-a învins în contratimpul de sâmbătă: „Primoz a fost atât de demn. A avut aerul că a primit asta bine. A fost cel mai bun tot Turul și numai o zi proastă. Sunt dezolat pentru el, însă așa este sportul. A dorit să câștige, a dat totul, însă, din nefericire, a pierdut tricoul (n.r. - galben) și sunt eu care îl am”. Schimbarea liderului s-a produs sâmbătă, în contratimpul de 36 km dintre Lure și La Planche des Belles Filles. Lider în acel moment, Primoz Roglic a acuzat probleme în ultima parte, terminând pe locul 5, la un minut și 56 de secunde de Pogacar, care s-a impus în aproape o oră (55:55). Pogacar și Roglic sunt reprezentanții unei țări, Slovenia, cu o populație de 2.066.880 de locuitori... Adică mai puțin decât are Bucureștiil. Și cu toate acestea, reprezentanții ei excelează în multe sporturi. Echipa masculină de baschet a cucerit titlul european în 2017. La handbal, băieții au obținut medalia de bronz la CM 2017 și pe cea de argint la CE 2004, iar la feminin Krim Ljubljana a câștigat de două ori Liga Campionilor. De asemenea, naționala masculină de volei a disputat finala CE în 2015 și 2019, iar reprezentativa de hochei s-a calificat la JO 2014 și 2018. În disciplinele individuale, slovenii excelează la schi alpin, sportul cel mai popular în această țară cu o suprafață de 20.273 km2 (ocupă locul 149 în lume). În lungime de 122 km, ultima etapă (a 21-a), desfășurată între Mantes-la-Jolie și Paris, a fost câștigată, la sprint, de Sam Bennett (Deceuninck - Quick-Step), în 2h 53:32, care a fost urmat de Mads Pedersen (Trek-Segafredo) și Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), în același timp.