VIDEO / Antrenorul Rassie Erasmus a făcut chimioterapie în timpul CM de rugby din 2019

23 iunie 2020 13:59   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Afectat de o maladie auto-imună, anul trecut, antrenorul echipei de rugby a Africii de Sud, Rassie Erasmus (47 de ani), a făcut chimioterapie în timpul Cupei Mondiale din Japonia, competiție pe care reprezentativa sa a câștigat-o. Tratamentul s-a încheiat în martie trecut, iar ulterior acesta a respectat cu strictețe distanțarea fizică pentru a evita riscul de a se infecta cu COVID-19.

Informația a fost difuzată de medicul tehnicianului, Johan Theron, într-un interviu acordat cotidianului în limba afrikaner „Rapport”, preluat de lequipe.fr. Antrenorul a fost diagnosticat cu Poliangeită microscopică cu granulomatoză, o boală auto-imună rară, cu 11 cazuri la un milion pe an.  

Rassie Erasmus a ținut secretă această informație pentru ca aceasta să nu perturbe pregătirea jucătorilor reprezentativei și să devină subiect de presă. Potrivit medicului Theron, „tratamentul care i-a fost aplicat lui Erasmus în timpul Rugby World Cup 2019 a fost adaptat în așa fel încă să reducă efectele secundare, iar acesta să-și poată îndeplini importantul rol. 

Duminică, un purtător de cuvânt al Federației Sud-Africane de Rugby (SAR) a confirmat informația: „Rassie a fost afectat de o boală gravă în 2019. El mulțumește oamenilor pentru îngrijorarea aratată, însă vrea ca această chestiune să rămână una privată”.  

Originar din localitatea Despatch, Johan ”Rassie” C.  Erasmus a practicat rugby-ul pe postul de flanker la selecționatele provinciale Central Cheetahs (1996/1997), Cats (1997-2001) și Stormers (2001/2002). De asemenea, a fost internațional, susținând 36 de meciuri pentru Africa de Sud și marcând 35 de puncte (7 încercări). A participat la Cupa Mondială din 1999, obținând medalia de bronz. Ca antrenor, a debutat în 2006, la Central Cheetahs, iar apoi a trecut pe la Stormers și Munster. În 2018, a fost desemnat de către revista „Rugby World” drept a doua personalitate ca influență din sportul cu balonul oval, la nivel mondial, după Agustin Pichot, vicepreședintele federației internaționale. În același an a devenit antrenor al Africii de Sud, cu care a cucerit titlul mondial în toamna trecută. Iar World Rugby l-a desemnat tehnicianul anului 2019. 

Mai multe