13 secrete ale eroului României

23 martie 2013 17:40   Fotbal intern
Ultima actualizare:

România a încheiat 2-2 o partidă modestă la Budapesta, contra Ungariei. Selecţionerul l-a introdus în minutul 86 în teren pe Chipciu şi el a marcat în ultimul minut al prelungirilor un gol care ar putea duce naţionala în baraj. Click! vă prezintă 13 secrete ale lui Chipciu, care a jucat chiar cu numărul 13.

A debutat cu San Marino. La 10 august 2011 a debutat la naţională cu San Marino. A marcat primul gol la echipa reprezentativă la 15 noiembrie 2011, cu Grecia.

Are apartament în Braşov. Originar din Brăila, Chipciu a fost cucerit de Braşov, oraş în care a debutat în Liga 1. El şi-a cumpărat acum doi ani şi un apartament acolo, unde mai dă câte o fugă împreună cu iubita lui.

E pasionat de filme. Chipciu devorează filme pe „bandă rulantă". Nu poate spune care este pelicula lui preferată, pentru că „văd foarte multe şi majoritatea mă impresionează", după cum el recunoaşte. Preferă filmele de acţiune. Actorii preferaţi sunt Al Pacino şi Johnny Depp. Recunoaşte că s-ar uita non-stop şi la meciuri de fotbal.

E fan Steaua. Chipciu a fost cucerit de faima Stelei încă de când era copil. Prietenii săi povestesc că la toate întâlnirile din anii trecuţi Alex nu rata nici un prilej pentru a le verifica celorlalţi cunoştinţele cu privire la echipa Stelei din 1986, pe care o ştia pe dinafară.

Transfer cu probleme. Când l-a adus la Steaua, la sfârşitul lui 2011, Gigi Becali a declarat că a dat pe Chipciu doar 200.000 de euro celor de la FC Braşov. DNA a intrat însă în vara trecută pe fir deoarece Sporting Piteşti, club care îl deţinea pe Chipciu în coproprietate cu braşovenii, s-a plâns oficial că tranzacţia e suspectă.

Piteştenii susţin că de fapt s-au încasat mult mai mulţi bani pe jucător, dar că suma anunţată e mică special pentru ca ei să primească doar 100.000 de euro, adică jumătate din valoarea de transfer. La vremea tranzacţiei, suma neoficială vehiculată pentru transfer era de 1,2 milioane de euro.

Adoră să pescuiască. Născut şi crescut la Brăila, Chipciu a prins „microbul" pescuitului înainte de cel al fotbalului. El recunoaşte că de câte ori merge acasă dă şi o fugă la Dunăre pentru a încerca să dea lovitura şi cu lanseta.

Are o soră handbalistă. Alex are o soră mai mică, Bianca, în vârstă de 17 ani. Aceasta face handbal de performanţă la Brăila, fiind considerată un inter de mare viitor în acest sport.

A fost la un pas să se transfere la Jiul. Înainte de a ajunge la FC Braşov, Alex Chipicu a dat probe de joc la Jiul Petroşani. Chiar dacă l-au plăcut, „minerii" nu au avut 15.000 de euro să-l cumpere de la Sporting Piteşti. Astfel, jucătorul a ajuns la FC Braşov.

A jucat 13 minute la debutul în Liga 1. Chipciu a debutat în primul eşalon la 11 mai 2010, în meciul FC Braşov - Poli Iaşi. Antrenorul braşovenilor era Viorel Moldovan. Acesta l-a introdus în teren în minutul 77. O etapă mai târziu a marcat şi primul gol în Liga 1, contra Gloriei Bistriţa.

A venit cu tatăl la semnarea cu Steaua. Chipciu a semnat pe 5 ani cu Steaua la 22 decembrie 2011. El a fost însoţit la palatul lui Gigi Becali de tatăl său, Ion.  

Este un luptător. La semnarea cu Steaua, Chipciu a declarat: „Dacă mi-ar fi fost frică să vin la Steaua, aş fi stat la Braşov, unde aveam salariu destul de bun şi mi-ar fi fost bine. Eu vreau să joc fotbal, ca să ajung cât mai mare", a spus atunci Chipciu.

Ţine cu Real, dar îi place Anglia. E un fan al campionatului Angliei, echipa din străinătate de care se simte cel mai atras e Real Madrid.

Va deveni tătic. Golul are pentru Chipciu o dublă însemnătate. În primul rând, a salvat România de la înfrângere, iar în al doilea, este primul la naţională pe care îl poate dedica viitorului său copil. Fotbalistul a aflat în urmă cu 10 zile că va deveni tată de fată, iubita lui, Andreea Preda, cu care se va căsători în vară, fiind însărcinată în luna a patra.

Data naşterii: 18 mai 1989Locul naşterii: BrăilaÎnălţime: 1,75 mGreutate: 68 kgPost: Mijlocaş lateralMeciuri naţională: 8Goluri naţională: 2

Gigi Becali, patronul Stelei, e sigur că dacă juca Steaua în tricoul naţionalei la Budapesta ar fi obţinut un rezultat mai bun. "A fost un joc sub orice critică. O echipă de divizia C. Să joace naţionala cu Steaua să vedem cine câştigă. Steaua câştigă. De ce a fost îngrozitor? Păi dacă ai o echipă, Steaua, care joacă în viteză, tu vrei să inventezi fotbal?

Dacă joacă Steaua cu naţionala le dau 2-0 avans de la pauză şi îi bat. Păi Olanda ne dă şapte dacă jucăm aşa. Trebuie să intre Gardoş, să intre Chipciu. Pe Chipciu îl bagă sigur că e superstiţios. Spune că l-a scos acum şi trebuie să-l bage. Să joace în benzi cu Adi Popa şi Chipciu! Viteză, tată. Pe noi ne interesează câţi joacă de la Steaua sau să ne calificăm?", a declarat Gigi Becali la DigiSport.

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a declarat după meciul cu Ungaria că rezultatul obţinut de „tricolori" este peste jocul prestat de aceştia la Budapesta. „A fost un joc destul de modest şi un rezultat destul de bun. Cu o echipă slabă nici nu poţi să joci bine. Atât pot să spun, jocul naţionalei a fost modest. Asta-i echipă la Ungaria?! Dacă juca Steaua, o bătea... Asta e echipă să ne facă probleme, ce dracu'?!", a spus Dumitru Dragomir la Dolce Sport.

Autorul primului gol al României la Budapesta, Adrian Mutu, a ajuns la borna de 35 de reuşite în tricoul naţionalei, egalând astfel recordul deţinut de Gică Hagi. „Briliantul" a fost cel care a obţinut penalty-ul pe care tot el l-a transformat în repriza secundă. Interesant este că el a ascultat de sfatul lui Piţurcă, selecţionerul strigându-i de pe bancă: „Adi, dă tare! Lasă nebuniile". Evident, Piţi voia să se asigure că nu vom asista la vreo „scăriţă" în braţele portarului maghiar.

La finalul meciului, selecţionerul Victor Piţurcă a recunoscut că, în ciuda trecerii timpului şi a jocului slab făcut de ai noştri, mai credea în obţinerea unui egal. „Normal că mai credeam într-un egal. Am şi riscat puţin, am introdus jucători cu profil ofensiv şi am avut şi noroc. Îmi aduc aminte când în primul meu mandat conduceam cu 1-0, ratam multe ocazii şi eram egalaţi pe final. Poate acum a fost o revanşă", a declarat Piţurcă la TVR1. El a recunoscut, totuşi, că primirea a două goluri din faze fixe e „o situaţie inadmisibilă la acest nivel. Totuşi, mergem să batem la Amsterdam", a anunţat selecţionerul.

Mai multe