3 scenarii pentru Euro 2020. Când se va juca turneul final

16 martie 2020 14:57   Fotbal intern
Ultima actualizare:

UEFA va lua marți o decizie cu privire reprogramarea perioadei de disputare a Campionatului European.

Întreruperea competițiilor interne din majoritatea țărilor europene somează forul continental să ia în calcul amânarea turneului final programat în 12 țări, inclusiv în România, în perioada 12 iunie – 12 iulie.

Chiar dacă până la startul Euro 2020 ar mai fi trei luni, criza produsă de pandemia cu coronavirus provoacă o reacție în lanț și pune în dificultate UEFA. La presiunea mai multor federații care și-ar dori încheierea campionatelor interne după programul normal, șefii fotbalului european au două variante de amânare a Europeanului. Prima și cea mai la îndemână ar fi reprogramarea cu un an, pentru vara lui 2021, o opțiune care are însă și câteva dezavantaje. În primul rând, pe întreg parcursul anului viitor se vor juca și preliminariile CM 2022, iar suprapunerea cu Euro ar duce la o aglomerare teribilă de calendar pentru naționalele calificate. De asemenea, FIFA trebuie să-și dea și ea acordul, perioada iunie – iulie 2021 fiind în prezent „rezervată” de noul Campionat Mondial al Cluburilor, la care participă 24 de echipe, după un format modificat.

A doua opțiune pentru UEFA e mutarea Euro 2020 undeva în sezonul de toamnă – iarnă, adică în plin sezon al competițiilor interne. Asta ar însemna întreruperea principalelor ligi europene pentru câteva săptămâni, dar și regândirea modului de disputare a cupelor continentale, în special a Ligii Campionilor, acolo unde interesele financiare sunt uriașe. În fine, ca o a treia variantă, nu-i exclus ca UEFA să rămână în „stand-by” și să nu ia  o decizie radicală, așteptând în primul rând să vadă cum se vor derula ostilitățile în lupta Bătrânului Continent cu coronavirusul. Astfel, dacă fotbalul își va reintra în drepturi peste o lună, până la finalul lui aprilie, atunci se va putea discuta despre diverse formule de încheiere mai rapidă a campionatelor în timp util pentru ca Euro 2020 să ia startul la 12 iunie.

Tot marți, în ședința UEFA se va discuta și despre play-off-urile Ligii Națiunilor, mini-turnee care ar fi trebuit să stabilească la 26 și 31 martie ultimele patru naționale calificate la Euro 2020. Cum primele partide, inclusiv Islanda – România de la Reykjavik, sunt programate joia viitoare, amânarea acestor confruntări e mai mult ca sigură. Naționala noastră e implicată în play-off-ul Ligii Națiunilor A, semifinala cu Islanda fiind urmată de „finala” cu învingătoarea duelului Bulgaria – Ungaria.

Mai multe