4 probleme pe care trebuie să le rezolve Rădoi înaintea meciului cu Irlanda de Nord

1 septembrie 2020 17:32   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Mirel Rădoi a intrat pe linia dreaptă a pregătirii debutului ca selecționer al naționalei de seniori. Primul meci va avea loc vineri, pe ”Arena Națională”, contra Irlandei de Nord (ora 21.45) și până atunci fostul fundaș mai are de rezolvat câteva dileme în privința formulei de start. Click! vă prezintă principalele 4 probleme care trebuie rezolvate de Rădoi până atunci.

Cum îl va aduce în formă pe Ciprian Tătărușanu? De un an, de când s-a transferat la Lyon, Ciprian Tătărușanu joacă mai mult la națională decât la echipa de club. La fel se va întâmpla și acum, căci el este titularul lui Rădoi, cel puțin în acest moment. Practic, goal-keeper-ul nu a mai jucat un meci oficial de jumătate de an, de la 2 februarie, așa că principala problemă a lui Rădoi va fi să îl aducă în formă pe portarul numărul 1 al României în acest moment.

Cum va reuși să îi motiveze pe jucătorii care au avut prestații slabe în cupele europene? Sunt cinci astfel de situații în lotul convocat de Mirel Rădoi pentru ”dubla” cu Irlanda de Nord (4 septembrie) și Malta (7 septembrie): Burcă și Deac de la CFR Cluj, Bancu, Cicâldău și Nistor de la Universitatea Craiova. Pe ei trebuie să reușească Rădoi să îi motiveze și să îi facă să uite prestațiile mai slabe, care au dus la eliminarea echipelor lor din Liga Campionilor, respective Liga Europa. Pentru Deac, care a ratat două penalty-uri în ultimele două meciuri, Rădoi are un tratament special: îl va desemna să execute o lovitură de la 11 m, dacă Pușcaș, numărul 1 de departe la acest capitol, nu va fi pe teren. ”Pot să spun de ce. Am vut acest episod acum cinci ani, cu Nicuşor Stanciu la FCSB, când în Cupa Ligii, cu Poli Timişoara, a ratat un penalty. La al doilea am văzut că s-a îndepărtat de zona penalty-urilor, să nu fie numit din nou. L-am strigat, l-am pus să bată din nou, a dat în aceeaşi parte, în acelaşi loc, a ratat, dar norocul lui s-a numit Chipciu, care a venit şi a introdus mingea în poartă. După meci, am discutat. Şi a zis de ce l-am pus să bată din nou. Şi i-am spus că şi dacă aveam al treilea penalty, tot el bătea. A rămas puţin şocat. E simplu, dacă aş fi pus alt jucător şi ar fi ratat, aş fi avut doi jucători terminaţi din punct de vedere psihologic în teren. Aşa măcar am riscat doar cu el. Aşa şi cu Cipri Deac. Dacă ar fi, aş miza pe el fără nicio problemă”, a declarat Rădoi.

Pe cine va titulariza în apărare ca fundași centrali? Mirel Rădoi are de făcut o alegere grea, aceea a fundașilor centrali din meciul cu Irlanda de Nord, o echipă care va juca probabil nu doar cu multe mingi pe sus, dar va avea și atacanți a căror principal calitate va fi forța. Dintre fundașii centrali chemați de Rădoi, doar Nedelcearu (FC Ufa) și Dragoș Grigore (Ludogoreț) au început campionatele. Ceilalți doi, Chiricheș, Toșca, au jucat doar în amicale. Totuși, se pare că Rădoi este mai tentat să apeleze la experiența lui Chiricheș în detrimentul lui Grigore, Nedelcearu fiind singurul care ar trebui să aibă locul de titular asigurat. Și asta nu doar pentru că a lucrat cu Mirel și la naționala de tineret, dar și pentru că în acest sezon a fost integralist în toate cele 6 meciuri disputate de Ufa în prima ligă din Rusia.

Va folosi sistemul 4-3-3? Aceasta este una dintre alegerile tactice pe care cu siguranță Rădoi le-a luat deja împreună cu colaboratorii săi. În mod normal va continua să folosească același sistem de joc pe care l-a utilizat și la naționala de tineret, iar asta înseamnă că va avea trei oameni în atac: un vârf clasic și doi jucători care îl vor susține. Cu doi dintre aceștia, Pușcaș și Ianis Hagi, a lucrat și la tineret. Al treilea ar trebui să fie Maxim, unul dintre jucătorii cei mai în formă din ultimele luni, de când a început să lucreze cu Șumudică la Gaziantep. Dacă va renunța la acest plan tactic și va trece la 4-4-2, atunci în față îl va titulariza, probabil, alături de Pușcaș va fi titularizat Alibec, despre care Rădoi spune că s-a schimbat mult în bine față de trecut.

Mai multe