5 motive pentru care Daum n-a fost dorit

8 iulie 2016 21:17   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Christoph Daum n-o fi el antrenorul perfect, dar reacţia contestatarilor săi pare mult prea virulentă. Un neimplicat n-ar înţelege nici dacă i-ai pica ceară pe faţă de ce atâta înverşunare împotriva unui tehnician cu nume şi CV foarte bune. Preşedintele FRF a avansat nişte motive interesante la prezentarea neamţului, dar mai sunt şi altele. Click! vă spune de ce Daum pleacă cu statut de indezirabil la cârma naţionalei României!

1. Becali îşi simte ameninţată dominaţia

Steaua a fost în ultimii 10 ani cea mai constantă şi mai bună echipă din fotbalul românesc, doar câteva accidente împiedicând-o să câştige tot. Monopolul pus pe Liga I a scuzat trimiterea pe bandă rulantă a jucătorilor săi spre echipa naţională. Nu toţi au meritat asta, iar fanii au arătat de multe ori cu degetul jucători ca Popa sau Chipciu, care nu lipseau de la lot, deşi nu traversau individual o formă grozavă. Iar Christoph Daum ameninţă tocmai acest mod de lucru plin de prejudecăţi, acela că Steaua e Steaua. Neamţul e străin de astfel de cercuri de interese şi dacă va aplica criteriile corecte mulţi obişnuiţi ai naţionalei pe vremea lui Piţurcă şi Iordănescu nu vor mai primi convocări.

Zenga, străin dar tot de-al lor

Astfel, sub masca unui naţionalism ieftin, Gigi Becali a tunat că el vrea un român la lotul naţional, nu să ne vindem ţara, ca în alte domenii. Mai mult, acesta a spus că acceptă o singură excepţie, Walter Zenga, pentru că e căsătorit cu o româncă. Practic, Zenga era preferat pentru că fusese deja la Steaua şi e prieten cu toată lumea, inclusiv cu Mihai Stoica, Argăseală sau Anamaria Prodan, soţia lui Reghecampf. FRF n-a înghiţit această vrăjeală ieftină şi l-a pus pe Daum, demascându-l totodată pe Becali.

“A început să sune, pe rând, fiecare membru al Comitetului Executiv, ca să-i preseze să nu voteze propunerea noastră. Este reacţia unui om care simte că pierde teren, că nu mai are nici un contact ca să influenţeze convocările la echipa naţională”, a spus şeful FRF.

Are salariu prea mare: 1,1 milioane de euro pe an

Un alt argument al duşmanilor lui Daum din România este acela că primeşte prea mulţi bani. “Nu sunt de acord cu salariul lui. Cine eşti tu să primeşti 1,1 milioane de euro pe an într-o ţară în care lumea moare de foame? Contează dacă ne duce la Mondial dacă ia un milion de euro salariu? Dacă ne duce pe lună?”,  a declarat acelaşi Becali. Aici lucrurile nu sunt însă foarte simple şi nu e vorba doar de un calcul matematic. În primul rând, odată hotărâtă punerea unui străin cu renume, era clar că acesta va costa. Apoi, se pare că nu e vorba totuşi de 1,1 milioane de euro, ci de 500.000 de euro pe an, plus un million de euro dacă ne califică la Mondialul din Rusia, ceea ce e cu totul altceva.

Prunea l-a folosit ca armă de atac la Burleanu

Neînţeles de înverşunat împotriva lui Daum este şi Florin Prunea, preşedinte la CSMS Iaşi şi membru în Comitetul Executiv al FRF. Deşi în mod direct el are puţină treabă cu naţionala, fostul portar a demarat în ultima vreme o campanie de defăimare a lui Burleanu, căruia va încerca să-i ia locul peste doi ani. Astfel, Prunea s-a folosit de vulnerabilităţile lui Daum, episodul cocaina şi absenţa de câţiva ani din fenomen, ca armă de a-l lovi încă o dată pe Burleanu. Strategie laşă, de campanie electorală, mai ales că, deşi avea ocazia să voteze în Comitetul Executiv împotriva lui Daum, Prunea a ales să nu participe şi să facă opoziţie la televizor.

Gino a vrut să se răzbune pentru introducerea regulii cu tânărul obligatoriu

O altă ură viscerală şi surprinzătoare faţă de Daum a avut-o preşedintele LPF, Gino Iorgulescu. De fapt, ca şi în cazul lui Prunea, n-a fost ceva personal faţă de neamţ, ci faţă de faptul că Burleanu l-a ales. Astfel, Gino a decis să-l saboteze şi el pe Daum, ca răzbunare la obligativitatea folosirii unui jucător sub 21 de ani la toate meciurile din Liga I, introdusă recent de FRF şi cu care LPF şi cluburile din primul eşalon nu sunt de acord. Până la urmă, pentru Daum şi Burleanu vor vorbi doar rezultatele, dar e păcat că acesta nu pleacă la drum cu toate motoarele pornite, într-un fotbal divizat de interese personale şi tot mai lipsit de valoare.

Selecţionerul a vorbit deschis despre planuri şi probleme

Germanul Christoph Daum a anunţat cum vrea să schimbe faţa naţionalei şi a povestit şi scandalul “Cocaina”, în care a fost implicat în trecut. Daum va câştiga 1,1 milioane de euro, calculând salariul şi bonusurile.

  • Despre naţională: “Doresc să aduc fitness, disciplină tactică şi spirit de echipă de nezdruncinat. Nimeni nu e dezlegat de obligaţiile ofensive şi fiecare e implicat în recuperarea balonului”.
  • Despre sistemul de joc: “Nu pot să spun că voi juca 4-4-2 sau 4-3-2-1. Am experienţă cu acest ultim sistem, dar sunt mai multe interpretări şi le voi elabora cu jucătorii”.
  • Despre relaţia cu fotbaliştii: “Am urmărit jocurile din Franţa, din calificări, ca să-mi fac o primă impresie. Voi discuta cu antrenori, să aflu şi de la ei, cu persoane cu experienţă din fotbalul românesc, cu Dorinel Munteanu sau Sergiu Radu. Vreau să am o imagine clară pentru a putea să-i abordez pe jucători”.
  • Despre naturalizare. “Multe naţiuni naturalizează jucători şi voi lua în considerare acest lucru. Nu pot să dau nume, dar cu ajutorul echipei de scouting îi putem descoperi pe cei care ne pot ajuta”.
  • Despre învăţarea limbii române: “O să am nevoie de timp şi dacă acesta e obiceiul, să vorbesc româneşte, atunci voi învăţa foarte repede. Eu două treimi dintr-un an voi locui în România şi când nu voi fi aici, tot voi fi activ pentru naţională. Familia e pe planul doi, fotbalul e viaţa mea”.
  • Despre consumul de cocaină: “Au trecut 20 de ani de atunci. Am avut după această întâmplare cea mai de succes perioadă a carierei. Am învăţat din greşeală, am ieşit întărit şi vă doresc să nu ajungeţi într-o asemenea situaţie”.
  • Despre Gică Hagi: “Legat de jucătorii români, starul mondial e Hagi, de la care am învăţat multe trucuri, pe care le-am preluat şi le-am predat mai departe”.
  • Despre Marius Lăcătuş: “În 1990, la Cupa Mondială, am fost în Italia şi am încercat să-l conving pe Lăcătuş să vină să joace la FC Köln, pentru că era la momentul acela jucătorul pe care mi-l doream din naţionala României”. 
  • Despre pasiunile sale: “Citesc o carte bună, merg la un concert bun, nu neapărat de muzică clasică, poate fi şi pop. În concediu fac «meditaţie activă» sau joc golf”.
Mai multe