6 probleme de rezolvat în 5 zile
Steaua a făcut 2-2 în deplasarea din Kazahstan, în primul meci al turului trei preliminar al Ligii Campionilor. Românii sunt favoriţi la calificare şi, chiar dacă accederea în play-off nu pare a fi pusă sub semnul întrebării, jocul elevilor lui Costel Gâlcă dă multe motive de îngrijorare. Steliştii s-au chinuit serios cu Aktobe, evoluţia lor din partida de miercuri arătându-i tehnicianului că are cel puţin şase probleme evidente pe care trebuie să le remedieze până la retur.
Jocul oscilant al lui Arlauskis. Campioana României a rămas fără portar în această vară după ce Tătăruşanu a semnat cu Fiorentina. Oficialii Stelei s-au mişcat rapid şi l-au adus în Ghencea pe Arlauskis, lituanianul care a impresionat în perioada petrecută la Unirea Urziceni. Totuşi, faptul că a stat pe tuşă câteva luni bune înainte să vină la Steaua, şi-a pus amprenta asupra evoluţiilor goalkeeper-ului, care sunt oscilante. Arla are momente bune de joc, cum a fost cazul ultimei părţi a partidei cu Aktobe, dar face şi greşeli impardonabile când te aştepţi mai puţin – exemplu concret: primul gol primit miercuri. Pentru ca echipa să fie din ce în ce mai puternică, e nevoie obligatoriu de un portar care să dea siguranţă, capitol la care Gâlcă şi staff-ul său trebuie să mai lucreze cu Arlauskis.
Problemele din apărare. Pe lângă faptul că Arlauskis nu are evoluţii constante, tehnicianul nici nu se poate baza pe o apărare de fier. Faţă de prima etapă a campionatului, atunci când a folosit linia de fund formată din Râpă, Szukala, Filip şi Latovlevici, în partida cu Aktobe şi-a făcut apariţia şi Varela. Gâlcă a mizat pe siguranţă, însă fundaşii au făcut gafe de începători.
Lipsa condiţiei fizice. Plecarea lui Laurenţiu Reghecampf de la Steaua a însemnat automat şi despărţirea de preparatorul fizic Thomas Neubert, omul care i-a transformat în adevăraţi ”roboţi” pe jucătorii campioanei. După plecarea lor şi instalarea lui Gâlcă, a venit la echipă Julian Jimenez Serrano, preparator fizic cu care a mai lucrat noul tehnician. Totuşi, exerciţiile sale nu au aceeaşi intensitate şi încărcătură, astfel că jucătorii par că nu mai sunt în stare să ducă tot meciul în acelaşi ritm. Evidentă a fost căderea din ultimele minute ale jocului cu Aktobe, un adversar care nu ar fi trebuit să le pună mari probleme.
Problema Sânmărtean. Gâlcă pare un antrenor destul de maleabil atunci când vine vorba despre managerierea conflictelor. Disputa cu cel mai creativ fotbalist al campioanei, Lucian Sânmărtean, a demonstrat acest lucru. Antrenorul a evitat orice sămânţă de scandal pe acest subiect, însă l-a pedepsit pe fotbalist, ţinându-l pe tuşă. În viitor, antrenorul nu-şi va mai permite să nu-l folosească pe mijlocaş.
Lipsa de concentrare la începutul jocurilor. Steliştii lasă impresia că intră mai greu în joc. Astfel nu se explică evoluţiile deloc satisfăcătoare în primele parţi ale meciurilor din acest sezon. Partida cu Rapid, din prima etapă a campionatului, este exemplul concludent: prima repriză s-a terminat la egalitate, 1-1, în contextul în care rapidiştii au condus clar ostilităţile. Meciul cu Aktobe s-a desfăşurat după acelaşi scenariu. Campionii României s-au încălzit mai greu şi au rezistat şi mai greu atacurilor gazdelor, din prima jumătate de oră.
Integrarea noilor veniţi. Meciul din Kazahstan a consemnat şi debutul oficial în tricoul Stelei al lui Vali Lemnaru. Atacantul a ”prins” doar 20 de minute, suficient însă pentru ca răutăcioşii să-l critice pentru că evoluţia sa a fost una neconvingătoare. Costel Gâlcă trebuie neapărat să-i facă pe noii veniţi să se integreze mai rapid în angrenajul echipei.