7 lucruri esenţiale despre Liga Naţiunilor. România debutează vineri

5 septembrie 2018 13:34   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Mâine începe competiţia inventată de UEFA pentru a oferi un colac de salvare în drumul spre Euro 2020. Vineri, la Ploieşti, tricolorii lui Contra întâlnesc Muntenegru în prima etapă din nou înfiinţata Ligă a Naţiunilor. E o găselniţă a forului european pentru a da un aer oficial meciurilor amicale, miza fiind acum calificarea la Euro 2020, turneu final găzduit de 13 ţări, inclusiv de România.

În Liga Naţiunilor, România e într-o grupă cu Serbia, Muntenegru şi Lituania, meciurile urmând să aibă loc tur-retur până la finalul acestui an. Puţină lume ştie însă pentru ce jucăm şi care sunt „secretele” acestei Ligi care a complicat serios vechiul sistem de calificare la Campionatul European.

*Suntem în divizia a treia. În Liga Naţiunilor 2018-2019 nu vom juca împotriva celor mai puternice naţionale din Europa. Din cauza rezultatelor proaste din ultimii ani, România a fost introdusă de UEFA în a treia din cele patru divizii (A, B, C şi D).

*Putem promova sau retrograda. Următoarea ediţie a Ligii Naţiunilor e în 2020-2021, iar componenţa diviziilor se va schimba după un sistem de promovare şi retrogradare. În cazul nostru, vom promova în Liga B doar dacă ne câştigăm grupa. În schimb, vom retrograda dacă ne vom clasa pe ultimul loc sau vom fi pe locul 3 cu cel mai slab punctaj într-un clasament separat al echipelor de pe locurile trei în Liga C.

*Preliminariile Euro 2020 se joacă la anul. Separat de Liga Naţiunilor, anul 2019 e rezervat exclusiv pentru preliminariile clasice, cu 10 grupe a câte cinci sau şase echipe. De aici vor fi stabilite 20 din cele 24 de naţionale calificate, adică primele două clasate din fiecare grupă.

*Liga Naţiunilor stabileşte urnele valorice. La tragerea la sorţi a grupelor de calificare (programată la 2 decembrie 2018), componenţa urnelor va fi dată de ierarhia generală a Ligii Naţiunilor. Din Liga C, România va fi plasată undeva pe locurile 25-39. Ca urmare, vom fi în urna a treia (locurile 25-30) sau a patra (locurile 31-39) la tragerea la sorţi a preliminariilor Euro 2020.

*Fiecare Ligă dă o calificată la Euro. Cele patru locuri libere rămase după preliminariile din 2019 vor fi ocupate de învingătoarele play-off-urilor din cele patru divizii ale Ligii Naţiunilor (A, B, C şi D). În principiu, vor juca în play-off câştigătoarele de grupe, cu condiţia să nu se fi calificat la Euro din preliminariile clasice. În această situaţie, locurile din play-off vor fi ocupate de alte echipe (de pe locurile 2, 3 sau chiar 4), în funcţie de ierarhia generală a Ligii Naţiunilor.

*Colacul de salvare vine în martie 2020. Doar dacă ne câştigăm grupa din Liga Naţiunilor, avem asigurat un loc în play-off-ul Ligii C, care se va disputa în primăvara lui 2020. Apoi, dacă ratăm calificarea la Euro în 2019, ne vom agăţa de colacul de salvare al Ligii Naţiunilor. Play-off-ul se va disputa în sistem semifinală-finală, într-o singură manşă.

*Nu putem câştiga Liga Naţiunilor 2018-2019. Această onoare e rezervată exclusiv naţionalelor din prima divizie. Cele patru câştigătoare de grupe din Liga A se vor întâlni într-un play-off în vara anului viitor pentru a stabili echipa care va ridica trofeul ediţiei inaugurale.

Dincolo de miza sportivă, Liga Naţiunilor e o ocazie pentru Federaţia lui Răzvan Burleanu de a-şi rotunji veniturile. Fiecare naţională din Liga C va primi de la UEFA suma de 750.000 de euro, ca bonus de participare. Apoi, încă 750.000 de euro sunt rezervaţi celor patru câştigătoare de grupe.

Mai multe