A păţit ca Ekeng, dar a fost salvat

9 iulie 2017 20:35   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Olandezul Nouri de la Ajax Amsterdam a căzut secerat pe teren, victimă a unei aritmii cardiace, dar a scăpat cu viaţă. La noi, cu probleme similare la inimă, Patrick Ekeng a murit cu zile în urmă cu un an.

În vârstă de numai 20 de ani, mijlocaşul Abdelhak Nouri a depăşit cu bine un moment teribil, care se putea încheia tragic. În timpul unui meci amical disputat în Austria, fotbalistul echipei olandeze Ajax s-a prăbuşit pe gazon din senin, amintindu-ne nouă de nefericitul caz Patrick Ekeng, dinamovistul decedat în condiţii asemănătoare. 

Cu ajutor acordat pe loc, maşini de salvare echipate corespunzător şi cu un elicopter care l-a transportat imediat la cel mai apropiat spital, Nouri a supravieţuit. Ca şi Ekeng, tânărul jucător al „lăncierilor” a suferit o aritmie cardiacă, dar acum e în afara oricărui pericol, într-o stare stabilă.

Fost internaţional de juniori al Olandei, Abdelhak Nouri a făcut parte din lotul cu care Ajax Amsterdam a pierdut finala Ligii Europa în sezonul trecut, 0-2 în ultimul act cu Manchester United. În sezonul trecut el a fost desemnat şi cel mai bun jucător din a doua ligă olandeză, jucând multe meciuri în echipa secundă a lui Ajax, ocupantă a locului secund în clasamentul acelei ligi.

Ekeng a murit pe teren

Cazul dinamovistului Patrick Eckeng a făcut înconjurul lumii. Introdus în minutul 63 al meciului Dinamo – Viitorul, fotbalistul s-a prăbuşit la centrul terenului după doar 7 minute de joc.  Din păcate, lipsa manevrelor de resuscitare chiar pe teren, aşa cum, din fericire, nu s-a întâmplat şi în cazul jucătorului de la Ajax, a făcut ca sportivul să moară cu zile, la spital. Ancheta cu privire la stabilirea vinovăţiei medicilor este în curs. 

Muamba a revenit din morţi

Pe plan mondial, cel mai cunoscut caz al unui fotbalist care a scăpat după un atac de cord suferit pe teren este cel al fostului fotbalist Fabrice Muamba. La 17 martie 2012, Muamba a suferit un atac de cord la un meci Bolton Wanderers - Tottenham Hotspur, din Cupa Angliei. Inima sa s-a oprit atunci timp de 78 de minute, dar în tot acest timp asupra lui s-a intervenit cu manevre de resuscitare. După acest incident, Muamba s-a retras din activitatea de fotbalist, dar anul trecut a revenit pe teren cu prilejul unei partide caritabile organizate de fostul său club, Bolton Wanderers.

Mai multe