Africanii au tras la sorţi calificata

29 ianuarie 2015 23:03   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Cupa Africii a fost tot timpul o competiţie deosebită, dar ce s-a întâmplat anul acesta depăşeşte orice imaginaţie.

Tabloul sferturilor de finală n-a putut fi completat pe teren, ci după o extragere ca la loterie. De vină au fost Guineea şi Mali, două echipe imposibil de departajat sportiv. Ambele au încheiat faza grupelor cu trei scoruri identice, 1-1, şi golaveraj identic, 3-3. În aceste condiţii, niciunul dintre cele şase criterii de departajare n-a fost suficient şi s-a trecut la al şaptelea, tragerea la sorţi. Numele ambelor echipe au fost băgate în câte o bilă, iar Guineea a fost fericita extrasă pentru a o înfrunta duminică pe Ghana, în sfertul de la Malabo.

În istoria fotbalului, doar de două ori s-a mai întâmplat ca acest criteriu al tragerii la sorţi să fie necesar pentru departajarea a două echipe aflate la egalitate perfectă.

Primul a avut loc în 1954, când Turcia a câştigat la loterie, în detrimentul Spaniei, dreptul de participare la Campionatul Mondial din Elveţia. Apoi, în 1990, la Cupa Mondială din Italia, tot prin tragere la sorţi s-a stabilit ordinea în grupă pentru locurile doi şi trei, între Irlanda şi Olanda. Britanicii au fost câştigătorii, au dat apoi de România în optimi, pe care au învins-o la penalty-uri, iar “batavii”, stabiliţi ca loc trei, au întâlnit Germania şi au pierdut.

Mai multe