Arlauskis, genial după 10 ani! CFR Cluj, la un pas de primăvara europeană

8 noiembrie 2019 12:56   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Portarul Arlauskis a fost de netrecut în poarta CFR-ului în meciul cu Rennes (1-0), la fel cum a făcut-o în urmă cu un deceniu, contra Sevillei.

Fără intervenţiile formidabile ale lituanianului, CFR Cluj ar fi pierdut la scor confruntarea de joi seară. Evoluţia lui Arlauskis cu Rennes a fost una colosală, care a amintit de minunile făcute în 2009, atunci când a închis poarta Unirii Urziceni în partida cu FC Sevilla.

Disperarea e cuvântul care ilustrează cel mai bine starea de spirit a jucătorilor lui Rennes la capătul unui meci în care s-au lovit de „zidul” Arlauskis. „Dacă Rennes n-a câştigat la Cluj, e doar vina lituanianului. Cu mâna, cu piciorul, portarul românilor i-a adus la disperare pe bretoni”, au scris jurnaliştii francezi de la L`Equipe, confirmând momentul de graţie al fotbalistului baltic de 31 de ani. Chiar şi antrenorul CFR-ului, Dan Petrescu, a subliniat superioritatea adversarului şi norocul de a avea un Arlauskis în zi mare. ,,I-am spus şi lui, nu-mi aduc aminte un meci la fel de bun al lui. Poate cu Sevilla, la Urziceni, dar acum cred că a fost mai bun. Fără el n-am fi câştigat”, a menţionat tehnicianul campioanei României. Partida cu pricina a avut loc la 24 noiembrie 2009, pe stadionul Steaua, Urziceniul antrenat de Dan Petrescu reuşind o victorie uriaşă (1-0) mulţumită aceluiaşi Arlauskis, care s-a pus atunci în faţa unor jucători de top ai andaluzilor, în frunte cu Jesus Navas.

Logodit cu norocul, Dan Petrescu are însă şi marele merit de a scoate maximum din potenţialul elevilor săi, cu care a lucrat intens fazele fixe, una din puţinele modalităţi în care poate fi învinsă o echipă mai valoroasă. „Chiar în ziua meciului am exersat loviturile libere”, a recunocut marcatorul golului victoriei, venezueleanul Rondon, care a fructificat un corner bătut perfect de Ciprian Deac. „Fără muncă, fără organizare, fără sacrificiu, fără faze fixe şi fără noroc n-ai cum să baţi de două ori o echipă ca Rennes. Ei au bătut de două ori pe PSG în ultimele trei luni”, a fost concluzia lui Dan Petrescu.

Calculele calificării în 16-imile Ligii Europa s-au simplificat după victoria CFR-ului cu Rennes, dar şi după succesul lui Celtic pe terenul lui Lazio (2-1). Ca urmare, scoţienii sunt calificaţi matematic, iar francezii sunt eliminaţi, al doilea loc care duce în primăvara europeană rămănând o afacere în doi, între CFR şi Lazio. Înaintea confruntării directe de la Roma (28 noiembrie), clujenii au şase puncte avans, astfel că îşi permit chiar şi o înfrângere pe „Olimpico”. În acest caz, dacă Lazio va câştiga şi la Rennes, în ultima etapă, calificarea CFR-ului va fi condiţionată de cel puţin un egal cu Celtic, la 12 decembrie, pe teren propriu.

CFR Cluj: Arlauskis – Peteleu (Hoban 74), Burcă, Boli, Camora – Djokovic, Bordeianu, Culio – Deac (Păun 89), Traore (Rondon 71), Omrani

Rennes: Salin – Traore, Da Silva, Gnagnon, Maouassa – Raphinha, Bourigeaud (Guitane 84), Grenier, Niang – Del Castillo (Siebatcheu 66), Hunou (Gboho 66)

A marcat: Rondon 87

Mai multe