Avantaj noi! Ce crede Mirel Rădoi despre amânarea meciului cu Islanda
Naționala României are de câștigat de pe urma amânării meciului cu Islanda la începutul lunii iunie.
Selecționerul Mirel Rădoi are la dispoziție încă două luni și jumătate pentru a pregăti tentativa de calificare la Euro 2020, competiție mutată însă în 2021. Sunt semne care ne arată că românii se bucură mai mult decât islandezii de ultimele decizii ale UEFA.
„Semifinala” de baraj Islanda – România (câștigătoarea va juca „finala” fie cu Bulgaria, fie cu Ungaria) nu se va mai disputa joia viitoare, la 26 martie, ci în primele zile ale lunii iunie. Bineînțeles, asta dacă pandemia cu coronavirus se va retrage și va lăsa loc fotbalului undeva spre finalul lui aprilie, așa cum speră șefii fotbalului european. „Ar fi extraordinar ca orice pericol să dispară până în iunie. Dacă va fi așa, ar putea fi câteva avantaje sportive pentru noi”, au fost primele gânduri ale selecționerului Mirel Rădoi. Tehnicianul de 38 de ani se referă în primul rând la dispariția îngrijorărilor legate de starea gazonului de la Reykjavik, unul înghețat în prezent. „În iunie vor fi condiții meteo mai apropiate de cele cu care sunt obișnuiți fotbaliștii noștri”, a subliniat Rădoi. Contra unei naționale nordice, se presupune că tricolorii nu sunt neapărat mai tehnici, dar cel puțin mai „mingicari”, astfel că un teren practicabil se pliază pe calitățile unor jucători precum Nicușor Stanciu sau Ianis Hagi.
„Ar mai fi un avantaj reprezentat de posibilitatea de a urmări mai mult timp jucătorii la lucru, la cluburi”, a completat Rădoi. Față de omologil de pe banca Islandei, experimentatul suedez Erik Hamren (62 de ani), selecționerul nostru e la început de drum și orice temporizare de acest tip lucrează în favoarea sa. Nu în ultimul rând, Mirel Rădoi e satisfăcut că în perioada care urmează va putea recupera din punct de vedere medical jucători precum Vlad Chiricheș, Florin Andone sau Andrei Burcă sau Budescu, afectați de accidentări în lunile trecute. De asemenea, fiind o națională extrem de îmbătrânită (cu mulți titulari treecuți de 30 de ani), Islanda va avea de suferit în iunie la capitolul prospețime, știindu-se că în luna mai e de așteptat ca peste tot în Europa să se joace la foc automat, cu perioade cât mai scurte între meciuri.