Bătaie de joc în Liga I: meci de baraj între Rapid şi Chiajna!

6 iulie 2013 18:01   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Liga 1 e competiţia în care regulamentele se schimbă peste noapte! Joaca de-a licenţa şi de-a retrogradarea se va încheia cu o soluţie incredibilă: un meci de baraj scos din “pălărie”! Sâmbăta viitoare (13 iulie), la Ploieşti, Rapid şi Concordia Chiajna vor disputa marea “finală” pentru menţinerea în sezonul viitor al Ligii I.

În mod normal, pe baza criteriilor sportive şi economice, după ce Universitatea Cluj şi-a recâştigat vineri la TAS locul în prima divizie "furat" de Comisia de Licenţiere a FRF, Liga I ar fi trebuit să aibă în componenţă doar 17 cluburi.

Pentru că acest lucru ar fi adus prejudicii financiare din drepturile de televizare tuturor formaţiilor, şefii fotbalului de la noi au tras sforile astfel încât numărul echipelor din campionat să revină la 18.

"Nu ştiu, dacă cei de la Cluj iau licenţa, atunci să se găsească o soluţie, poate un meci de baraj", spunea Mircea Sandu la finalul lunii iunie. Ei bine, Comitetul Executiv al FRF s-a întrunit ieri dimineaţă şi a inventat un baraj: Rapid - Chiajna. Meciul va avea loc sâmbăta viitoare, 13 iulie, într-o singură manşă, pe teren neutru, cel mai probabil la Ploieşti, pe stadionul "Ilie Oană".

Greu de găsit o justificare legală pentru această decizie. Pe de-o parte, giuleştenii au ieşit pe locul 8 în sezonul trecut, dar n-au primit licenţa din partea Comisiei lui Duru.

''Rapid e exact în situaţia Universităţii Cluj, dar n-au avut bani să facă recurs la TAS. Ei ar trebui să joace fără probleme în Liga I", a declarat Dumitru Dragomir înainte de şedinţa Comitetului Executiv.

Pe de altă parte, cei de la Chiaj­na au fost prima echipă sub linia retrogradării în stagiunea trecută (locul 15), având şi ei pretenţii întemeiate de a continua în eşalonul de elită.

Aşadar, s-a împăcat şi capra şi varza, chiar dacă fără justificare regulamentară, aruncându-se un colac de salvare cu numai o săptămână înainte de începerea noii ediţii a Ligii I. Cine-l va prinde, Rapid sau Chiajna, vom vedea sâmbătă, de la ora 21.00.

Deşi de la 30 iunie nu mai e jucătorul Rapidului, Daniel Pancu speră să poată evolua în barajul de săptămâna viitoare. "Poate facem o înţelegere pe termen scurt. Deja am vorbit cu toţi colegii şi vom veni la antrenament de luni", a fost prima reacţie a lui Pancu. "Poate îi convingem şi pe Săpunaru şi Daniel Niculae să joace pentru noi. Ei sunt liberi de contract", a completat atacantul giuleştenilor.

Prin vocea primarului Chiajnei, Mircea Minea, oficialii Concordiei au anunţat că vor face o cerere la FRF pentru meciul de baraj să se dispute cu porţile închise.

Rapid a învins cu 11-1 pe Tărtăşeşti

Rapid a câştigat al doilea său amical al sezonului cu 11-1 (6-0). Adversara giuleştenilor a fost echipa de liga a V-a, Avicola Tărtăşeşti, formaţie antrenată de Iulian Cristescu, fiul lui Nicolae Cristescu, omul de afaceri care negociază cu George Copos preluarea grupării giuleştene. Pentru Rapid au marcat Al. Coman (4 goluri), Ciolacu (2), Martin, Ioniţă II, Dumitru, Abrudan şi Păun. În primul amical al sezonului giuleştenii pierduseră cu 1-0 în faţa formaţiei Urban Titu, din liga a III-a.

Prunea: «Mergem şi noi la TAS»

Evident, au apărut şi nemulţumiţii în urma deciziei de ieri. Cel mai vehement a fost Florin Prunea, preşedintele lui CSMS Iaşi. Retrogradaţi pe teren la fel ca cei de la Chiajna, moldovenii sperau şi ei să fie reprimiţi în eşalonul de elită. "Dacă Rapid va juca în Liga I, e o încălcare flagrantă a regulamentelor. Ne vom adresa la TAS. Chiajna ar trebui să nu se prezinte la baraj", a tunat Florin Prunea.

După încheierea Comitetului Executiv, Mircea Sandu a explicat felul în care a fost luată această decizie. "Mai întâi, s-a supus la vot numărul de echipe. Dintre cei opt membri, şapte au fost de-acord să fie tot 18.

Apoi, la propunerea lui Dumitru Costin, s-a decis acest meci de baraj, cu şapte voturi pentru şi unul împotrivă. S-a ales Rapidul pe criteriu sportiv, şi Concordia pe criteriu de licenţiere", a precizat Sandu. El a recunoscut că decizia nu respectă regulamentul: "S-a spus să amestecăm cele două criterii, sportiv şi licenţierea, şi să dăm posibilitatea părţii sportive să decidă cine va rămâne în Liga I. Că nu îndeplineşte în totalitate prevederile regulamentelor, se poate. E o soluţie de compromis", a mai spus Sandu.

Mai multe