Bourceanu a jucat pentru Trabzon în ultimul război cu Fenerbahce. Vezi de unde se trage marea rivalitate între cele două cluburi!

5 aprilie 2015 17:05   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Fanatismul turcilor era cunoscut şi până acum, dar puţini ştiau că şi alte dueluri în afara triadei din Istanbul, Fenerbahce – Galatasaray, Beşiktaş, crează atâtea emoţii. Ei bine, tragedia de sâmbătă seara nu este decât vârful icebergului întâlnirilor directe, iar un român a fost şi el implicat în cel mai recent episod.

Trabzonspor şi Fenerbache se antipatizează de la finalul anilor 1970, dar rivalitatea lor n-a escaldat niciodată în violenţe de stradă. Era ceva mai degrabă provincie versus capitală, fotbalistic vorbind, pentru că politic, Ankara e capitala Turciei. Orgoliul s-a tranformat însă în ură pură la finalul stagiunii 2010-2011, când Trabzon şi Fenerbahce au încheiat cu câte 82 de puncte, dar trupa din Istanbul a fost declarată campioană pentru că a marcat patru goluri în plus. A fost o mare dezamăgire pentru oraşul aflat pe ţărmul sudic al Mării Negre, dar cei de la Trabzon nu s-au putut împăca cu ratarea titlului din alte motive. Procuratura a arestat în acel an pentru blaturi întreaga conducere a celor de la Fenerbahce, iar UEFA le-a interzis acestora participarea în Liga Campionilor, învitând-o în locul lor chiar pe Trabzonspor.

Fenerbache le-a furat titlul din 2011

Dreptate făcută în Europa, doar că pe plan intern s-a refuzat acordarea titlului către aceeaşi Trabzon, care nu nu-l mai câştigase din 1984, trofeul rămânând în palmaresul lui Fener. De atunci, fiecare întâlnire dintre cele două cluburi s-a lăsat cu scandal, frustarea celor de la Trabzon fiind de nestins.

Aşa s-a întâmplat şi anul trecut, pe 10 martie, în ultimul joc de pe Stadionul Huseyin Avni Aker, în care Alex Bourceanu a fost titular. Românul a văzut cu ochii lui cum fanii lui Trabzon au aruncat din tribune spre jucătorii lui Fener cu tot ce le-a venit la mână, iar la pauză, când oaspeţii conduceau cu 1-0, partida a fost suspendată. La comisii, trupa din Istanbul a avut din nou câştig de cauză şi a primit victorie cu 3-0 la masa verde.

Acest ultim incident pare să fi alimentat şi mai mult ura celor de la Trabzon, care abia au aşteptat trecerea acestui an pentru a le face rivalilor ce le-au făcut sâmbătă seara.

Vezi mai jos imagini cu ce s-a întâmplat aseară, dar şi de la ultima partidă, în care Alex Bourceanu a fost titular pentru Trabzonspor.

Mai multe