Ce blestem! Eroii naţionalei Germaniei, din paradis în infern

17 mai 2018 14:03   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Campioana mondială din 2014 îşi va apăra titlul în Rusia fără marcatorul golului decisiv din urmă cu patru ani. Decăderea lui Mario Götze continuă o tradiţie nefastă pentru fotbalul din Germania.

Selecţionerul Joachim Löw a anunţat zilele trecute un lot de 27 de fotbalişti dintre care îi va alege pe cei 23 de fericiţi care reprezenta „Mannschaft-ul” la Cupa Mondială de luna viitoare. Şocantă a fost decizia lui Löw de a-l lăsa acasă pe mijlocaşul ofensiv Mario Götze, nimeni altul decât jucătorul care a decis în prelungiri finala CM 2014 (1-0 cu Argentina lui Messi). Götze avea atunci 21 de ani şi o carieră formidabilă în faţă, însă ceva s-a întâmplat cu marea speranţă a Germaniei. Au urmat patru ani de chin, cu accidentări care l-au tras în jos pe Götze, situaţie care i-a obligat pe şefii lui Bayern să-l dea înapoi la Borussia Dortmund. La naţională, Mario a ieşit treptat din graţiile selecţionerului, totul culminând cu eliminarea sa de pe lista de convocaţi pentru Mondialul din Rusia. Cazul lui Götze le-a amintit nemţilor de ceilalţi trei eroi naţionali care au contribuit decisiv la titlurile mondiale din 1954, 1974 şi 1990.

Blestemul a fost inaugurat de Helmuth Rahn, autor al unei „duble” cu care Germania de Vest a întors scorul (3-2 de la 0-2) în finala cu Ungaria din 1954. În următorii ani, Rahn a intrat în anonimat şi a căzut pradă alcoolului, făcând chiar trei săptămâni de închisoare pentru că a condus în stare de ebrietate.

Tot alcoolul a fost motivul decăderii fotbalistice şi umane a super-golgheterului Gerd Müller, cel care a adus Germaniei de Vest supremaţia mondială în 1974 (2-1 în ultimul act cu Olanda). „Bomberul” Müller a avut nevoie chiar de ajutor psihologic pentru a depăşi criza existenţială în care a intrat.

După Rahn şi Müller, a urmat Andy Brehme, fundaşul stânga care a marcat din penalty în finala CM 1990 (1-0 cu Argentina). Meciul de la Roma a fost apogeul carierei lui Brehme, care a luat-o apoi pe o pantă descendentă. Mai mult, fotbalistul neamţ n-a reuşit să-şi drămuiască banii câştigaţi pe teren, ajungând falit. În 2015, când federaţia germană a sărbătorit 25 de ani de la câştigarea titlului la Coppa del Mondo 1990, Andy Brehme a refuzat participarea.

Mai multe