Cele mai ciudate echipe nou-promovate

6 iunie 2015 22:38   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Tradiţia contează din ce în ce mai puţin în fotbalul de azi, managementul, bugetul şi inspiraţia de moment fiind cele care decid. Astfel, în toate campionatele tari începem să vedem cum dispar cluburi consacrate, iar în locul lor răsar ca ciupercile după ploaie tot felul de hibrizi în care se pompează bani grei. Iată-le pe cele mai importante dintre ele!

Finanţaţi de un producător auto

Ingolstadt. După ce anii trecuţi, campionatul german surprindea prin promovarea satului Hoffenheim, aflat şi acum în prima ligă, a venit rândul bavarezilor de la FC Ingolstadt 04 să ajungă sus pentru prima dată în istorie. Clubul este un surogat înfiinţat în 2004 prin fuziunea dintre ESV şi MTV. Mirarea ne trece însă la auzul informaţiei că tot succesul lor se bazează pe sponsorizarea primită de la concernul Audi, cel care le-a făcut bavarezilor şi un stadion nou, Audi Sportpark.

România este campioană

Nu doar în Europa occidentală se întâmplă astfel de lucruri, Liga I dând de mult tonul în  promovări ciudate. Amintim doar de Victoria Brăneşti, Unirea Urziceni, Concordia Chiajna, CS Otopeni, dar şi de FC Voluntari. Ultimii au promovat chiar în acest an, vor juca pe un stadion de 4.000 de locuri şi sunt parte a unei foste comune devenite oraş abia în 2004. Spre deosebire de cluburile din vest, Voluntari are doar susţinere financiară publică.

Susţinuţi de mafia corsicană

Gazelec Ajaccio. Nu, nu e vorba despre AC Ajaccio, fosta echipă a lui Adrian Mutu, care a fost la un pas să cadă în Liga a III-a, ci de sora mai mică din Corsica. Gazelec a încheiat liga secundă pe locul doi, în spatele celor de la Troyes, şi va juca împotriva lui PSG, Lyon şi Mareseille pe un stadion de 2.500 de locuri. Conducerea speră însă să-i dubleze capacitatea în această vară. Gazelec este sponsorizată de municipalitate, dar se crede că mulţi bani negri vin la bugetul clubului şi dinspre mafia crosicană.

Câştig: 149 milioane €

Bournemouth. A câştigat Championship, liga a doua engleză. Parcursul trupei din sud-vestul Angliei, înfiinţată în 1899, dar rămasă la fotbalul mic timp de peste 100 de ani, se datorează magnatului rus al petrolului, Maxim Victorovich Demin. Acesta a cumpărat în 2011 pachetul majoritar pentru doar un milion de euro şi după doar patru sezoane a ajuns la masa bogaţilor, încasând pentru promovare 150 de milioane de euro. 

Materazzi, vedeta locală

Carpi. Este corespondenta din Italia a celor de la Bournemouth. A câştigat detaşat liga a doua şi anul viitor va juca împotriva lui Juventus şi AC Milan în Serie A. Trupa situată în provincia Modena, din regiunea Emilia-Romagna, a fost înfiinţată în 1909, dar a dat faliment şi a fost reînfiinţată în anul 2000. Carpi e un oraş de 70.000 de locuitori şi deşi până anul acesta maximul a fost Serie B, a reuşit touşi să-i dea fotbalului mare pe campionul mondial, Marco Materazzi şi pe Simone Inzaghi, fratele lui Filipo Inzaghi.

Săraci, dar în Serie A

Frosinone. Trupa dintr-o comună a provinciei Lazio a câştigat promovarea situându-se pe locul secund în Serie B, înaintea mult mai titratelor Bologna, Livorno sau Vicenza, care sunt nevoite să joace într-un baraj. În ciuda dimensiunii şi a faptului că n-a jucat niciodată până acum în Serie A, Frosinone are o istorie lungă. A fost înfiinţată în 1912 şi refondată în 1990, după grave probleme financiare care au dus până în pragul falimentului.

O femeie conduce echipa

Nieciecza. Este cea mai mică localitate din lume care a fost reprezentată vreodată într-o primă ligă. Satul de 750 de locuitori din sudul Poloniei a dat însă lovitura. E un adevărat record în materie, precedentul fiind deţinut de Amica Wronki, un oraş de 11.000 de locuitori, tot din Polonia. LKS Nieciecza a fost redenumită Termalica Bruk-Bet Nieciecza din motive de sponsorizare şi are ca preşedinte o femeie ambiţioasă. 

Mai multe