CFR, din Liga Campionilor în Liga Insolvenţilor

29 ianuarie 2015 21:27   Fotbal intern
Ultima actualizare:

CFR se alătură grupului „select” al cluburilor din Liga I care sunt în insolvenţă, Dinamo, Rapid, Oţelul şi „U” Cluj, şi nu va putea activa în cupele europene. Dacă şefii ardeleni nu apelau la această variantă, clubul risca dispariţia.

În urmă cu puţin timp, Arpad Paszkany, omul care a finanţat clubul ani la rând şi acum era disperat să-şi vândă acţiunile, a avertizat: „În următorii ani CFR nu o să mai joace la nivel european, poate nici în prima ligă, dar nu o să moară. Şi alte cluburi mari au ajuns în diviziile inferioare, au fost «curăţate», şi au revenit în frunte. Dar, e nevoie de înţelegere colectivă”.

Acum, modalitatea de redresare a fost intrarea în insolvenţă. Cum datoriile au ajuns la câteva milioane de euro, a fost soluţia la îndemână pentru şefi. Acum ei aşteaptă aprobarea cererii de către Tribunal şi dacă răspunsul e pozitiv, judecătorul va numi un administrator judiciar. Acesta va întocmi un tabel al creditorilor ce vor fi acceptaţi la masa credală şi apoi se va putea alcătui un plan de reorganizare, practic datoriile vor scădea şi în plus vor fi reeşalonate.

Totuşi, în perioada insolvenţei, echipa nu va putea evolua în cupele europene şi pentru a juca la acest nivel în sezoanele viitoare trebuie să iasă din starea respectivă cu minimum şase luni înaintea startului competiţiilor continentale. Mai mult, în Liga I, conform noului regulament de licenţiere şi monitorizare financiară a cluburilor, CFR poate fi amendată şi chiar depunctată dacă nu-şi achită restanţele către terţi. Pentru a scăpa măcar de această grijă, ardelenii trebuie să plătească până la data de 30 aprilie.

Scenariul sumbru pentru trupa din Gruia ar fi ca planul de reorganizare să nu fie aprobat şi în aceste condiţii se declară starea de faliment, ceea ce înseamnă că bunurile mobile şi imobile vor fi scoase la licitaţie pentru a se recupera cât mai mult din prejudiciu.

Mai multe