Cine va fi de aur?

22 aprilie 2015 21:10   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Săptămâna viitoare este meciul care va decide campioana din acest sezon. Cel puţin aceasta este părerea oamenilor din fotbal, care spun că partida directă dintre Steaua şi ASA Tg. Mureş va stabili ierarhia în Liga 1. Click! vă prezintă, începând de azi, zi de zi, cele mai fierbinţi subiecte, declaraţii, analize cu protagoniştii de la Steaua şi ASA Tg. Mureş. Azi începem cu duelul băncilor tehnice.

Costel Gâlcă şi Liviu Ciobotariu, foşti colegi în ”Generaţia de Aur”, se află pentru prima dată în postura de a juca cu titlul pe masă, ca antrenori.  Pentru ambii tehnicieni, rezultatele din acest sezon reprezintă vârful carierei lor, fiind, oricum, la început de drum în antrenorat. Asemănările dintre cei doi sunt, la fel ca şi diferenţele, evidente, pornind de la concepţia de joc a fiecăruia, până la modul în care relaţionează cu echipa.

ASEMĂNĂRI

  • Au fost colegi la naţională.  Costel Gâlcă şi Liviu Ciobotariu sunt foşti internaţionali. Au îmbrăcat tricoul naţionalei, au participat la turneul final din SUA -  unde România a avut cea mai bună participare, fiind la un pas de semifinale - şi au marcat pentru “tricolori”. Foşti colegi în “Generaţia de Aur”, Gâlcă are 68 de prezenţe la lot şi 4 goluri înscrise, Ciobotariu 32 de jocuri şi 2 reuşite.
  • Sunt tineri, “au foame” de trofee. Tehnicianul Stelei, în vârstă de 43 de ani, nu se poate lăuda cu vastă experienţă în antrenorat, motiv pentru care nici n-a reuşit performanţe notabile. ”Omologul” său de la Târgu Mureş a schimbat mai multe echipe de-a lungul carierei de tehnician, dar, la fel ca şi Gâlcă, nu are nici un trofeu câştigat.
  • N-au relaţii apropiate cu vestiarul. Gâlcă şi Ciobotariu sunt antrenori care şi-au câştigat jucători mai mult cu forţa, nu prin metodele psiho-pedagogice. Poate şi pentru că nu au mare experienţă, ambii preferă să fie mai distanţi faţă de elevii lor. Nu este vorba de relaţii reci sau scandaluri, însă nu sunt neapărat adepţii prieteniei antrenori-jucători.

DEOSEBIRI

  • Primul contact cu Liga 1.  Cu toate că diferenţa de vârstă dintre ei este de doar un an, Gâlcă şi Ciobotariu au ales să antreneze în campionatul românesc la intervale mari de timp după ce s-au lăsat de fotbal. Gâlcă şi-a început cariera pe banca tehnică în 2009, când a preluat Almeria B, dar în fotbalul românesc a revenit de abia în 2010, când a acceptat provocarea naţionalei României Under 17. Steaua este prima lui echipă de club din ţară pe care o pregăteşte. Ciobotariu are însă în CV mult mai multe echipe de club. Din 2006, de când şi-a luat licenţa, a antrenat 10 echipe, ASA fiind al 11-lea club din România cu care a semnat.
  • Au preluat formaţiile în momente diferite.  Una dintre diferenţele semnificative între cei doi tehnicieni este momentul în care au semnat cu echipele cu care acum se luptă pentru titlu. Costel Gâlcă a început sezonul cu Steaua şi şi-a pus amprenta de la început asupra stilului de joc al formaţiei din Ghencea. Nu acelaşi lucru se poate spune despre Liviu Ciobotariu. Acesta a ajuns la Târgu Mureş în ianuarie, înainte de startul returului. A ”prins” perioada de pregătire, dar nu a putut să-şi facă singur lotul de jucători, fiind nevoit să lucreze cu ce fotbalişti erau deja la echipă.
  • Echipele lor au stiluri diferite de joc.  Steaua, în mandatul lui Costel Gâlcă, arată mult mai rău la capitolul spectacol decât sezonul trecut.Ce-i drept, Gâlcă l-a şi pierdut pe Lucian Sânmărtean, omul care reprezenta fantezia în joc, însă nici tactica antrenorului nu este una care să încurajeze show-ul fotbalistic. De partea cealaltă, Ciobotariu le-a dat mână liberă jucătorilor săi cu valenţe ofensive, cei de la ASA fiind mult mai prezenţi în faţa porţii şi mai constanţi la capitolul reuşite.

Rusescu a fost operat cu succes

Stelistul Raul Rusescu, care în partida cu Oţelul a suferit o fractură de arcadă zigomatică dreaptă şi fractură de perete anterior al sinusului maxilar, a fost operat, ieri, la Clinica de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar.  Rusescu, care s-a lovit cap în cap cu Miron de la Oţelul, spre finalul partidei, a renunţat total în acest meci, pentru prima dată, la masca pe care o purta după accidentarea din toamnă, de la Târgu Mureş. Atacantul a continuat meciul până la sfârşit. El va reveni pe teren peste o lună. Un alt jucător accidentat în meciul cu Oţelul Galaţi, Paul Papp care a suferit o fractură disjuncţie de os zigomatic drept cu deplasare, va fi operat la începutul săptămânii viitoare.

Killer-ul Mureşan revine chiar cu Steaua

Gabi Mureşan i-a rupt maxilarul lui Raul Rusescu la meciul tur, incident care s-a lăsat cu mare scandal. Atacantul care a trebuit să joace cu mască de atunci l-a dat în judecată pe agresor, care a fost şi el la rândul lui accidentat grav, cu Botoşaniul.Planetele s-au aliniat însă favorabil pentru închizătorului lui ASA, care după cinci săptămâni de indisponibilitate va fi gata de joc miercurea viitoare. Mureşan s-a refăcut după fractura de la laba piciorului drept, suferită în victoria de la Botoşani şi care l-a lăsat cu o gaură în zona tarsienelor. Astfel, acesta va înfrunta Steaua în meciul decisiv pentru titlu şi e gata să facă noi pagube în tabăra roş-albaştrilor. Din păcate, Gabi Mureşan nu se va putea duela cu fosta lui victimă, Raul Rusescu, care încă suferă de pe urma ultimei întâlniri dintre cei doi, din noiembrie 2014. Stelistul a rămas cu o mare sensibilitate în zona facială şi după ce a renunţat la masca de protecţie s-a accidentat din nou la pomete, în partida cu Oţelul Galaţi. Asta îl face indisponibil până la finalul sezonului, alături de Paul Papp, şi el cu maxilarul rupt. Steliştii aşteaptă astfel o dublă răzbunare în meciul care va decide în mare măsură viitoarea campioană a României.

Mai multe