Contra poate sta liniştit: «barajul» pentru Euro nu ne poate scăpa
Naţionala României forţează calificarea directă la Euro, dar are aproape asigurat un loc în play-off-ul Ligii Naţiunilor.
Dacă nu va reuşi să treacă de examenul nordic cu Norvegia şi Suedia, naţionala României va mai primi o şansă într-un mini-turneu de ,,baraj”, în primăvara anului viitor. Armenia e singura echipă care ne-ar putea pune beţe-n roate.
Selecţionata lui Cosmin Contra are marţi primul meci de totul sau nimic din finalul preliminariilor pentru Euro 2020. Fără victorie pe Arena Naţională cu Norvegia, şansele de calificare directă vor scădea dramatic în vederea ,,dublei” din noiembrie cu Suedia (acasă) şi Spania (deplasare). Punând răul înainte, clasarea României mai jos de locul al doilea în grupă nu va însemna automat ratarea prezenţei la Europeanul găzduit de 13 oraşe europene, inclusiv de Bucureşti. Noul regulament impus de UEFA trimite la Euro doar 20 de naţionale prin intermediul preliminariilor clasice (în desfăşurare), restul de patru reprezentative urmând să fie stabilite în urma play-off-urilor Ligii Naţiunilor (A, B, C şi D).
Rezultatele înregistrate în celelalte grupe preliminare sunt extrem de ,,prietenoase” cu România, care are nevoie ca toate naţionalele clasate mai jos decât noi în ierarhia Ligii Naţiunilor să nu se califice direct la Euro. Concret, Slovenia în Grupa G era echipa care ne putea strica planurile, dar ex-iugoslavii au pierdut două meciuri la rând şi sunt elimnaţi în proporţie de 90 la sută. Ar mai fi Kosovo în Grupa A, însă e greu de crezut că marile favorite Cehia sau Anglia vor fi prinse din urmă. Pe nesimţite, România şi-a făcut un alt ,,adversar” în cursa pentru play-off în naţionala Armeniei, în Grupa J. Într-o bătălie în trei cu Finlanda şi Bosnia, armenii au cel mai greu program până la final, astfel că ar fi o surpriză uriaşă calificarea lor. Prezenţa României în play-off-ul Ligii Naţiunilor ar putea fi cimentată chiar mâine, dacă Finlanda bate Armenia la Helsinki.
Ca regulă de bază, echipele care şi-au câştigat grupele din Liga Naţiunilor în 2018 şi nu s-au calificat din preliminarii vor fi repartizate automat în play-off-urile ligii respective. Locurile rămase libere vor fi ocupate în ordine descrescătoare, pe fiecare ligă în parte. La o simulare făcută în prezent, ar rămâne necompletate două poziţii în Liga A şi una în Liga C, pentru care vor concura trei naţionale din a treia „divizie”, adică Bulgaria, Israel şi România. Prin tragere la sorţi, UEFA va stabili care dintre aceste trei naţionale merge în play-off-ul din Liga C, celelalte două urmând să fie repartizate în ,,barajul” din Liga A.
România ar urma să participe la o tragere la sorţi cu Bulgaria şi Israel (poate şi cu Ungaria, dacă maghiarii ratează calificarea directă) pentru a stabili ,,norocoasa” care va juca în play-off-ul Ligii C. Asta înseamnă o semifinală de baraj cu Scoţia, în deplasare, şi o posibilă finală cu Serbia sau Norvegia. În schimb, o repartizare cu ghinion în play-off-ul Ligii A presupune o semifinală cu Elveţia, tot în deplasare, şi o posibilă finală cu Islanda.
Liga A: Elveţia, Islanda + 2 echipe dintre Bulgaria, Israel şi România
Liga B: Bosnia, Ţara Galilor, Slovacia, Irlanda de Nord
Liga C: Scoţia, Norvegia, Serbia + o echipă dintre Bulgaria, Israel şi România
Liga D: Georgia, Macedonia de Nord, Kosovo, Belarus