Coşmaruri de 56 milioane €

6 august 2015 21:37   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Steaua este cea mai prolifică echipă românească şi cea care ne-a reprezentat cel mai bine în Europa. Totuşi, roş-albaştrii au avut şi ei câteva sincope majore, o parte total neaşteptate, care au fost cu greu digerate şi uitate în timp. Mai exact, e vorba de cinci coşmaruri cu nume balcanice, nordice, greceşti şi franţuzeşti, care au scos milioane din vistieria Stelei.

2015 – Partizan Belgrad. 11 milioane de euro. Dezastrul cu sârbii este cel mai recent şi începem cu el. Eliminarea din turul III preliminar face o gaură în buget de fix 11 milioane de euro pentru Steaua lui Gigi Becali. Aici nu punem la socoteală posibilitatea calificării în grupele Ligii Campionilor, pentru că mai era o dublă de jucat, ci doar ratarea play off-ului. Sigur, dacă roş-albaştrii prind până la urmă grupele Ligii Europa recuperează ceva din această pierdere, dar nu mai mult de jumătate.

2014 – Ludogoreţ Razgrad. 10 milioane de euro.

Coşmarul de anul trecut, făcut pe mâinile româneşti ale lui Cosmin Moţi, a purtat nume bulgăresc greu de pronunţat. Steaua a prins atunci play off-ul Ligii Campionilor, adică un tur în plus faţă de anul acesta, şi şi-a adjudecat 10 milioane de euro pentru că a avut asigurate grupele Ligii Europa. A pierdut însă alte 10 milioane de euro care le-ar fi intrat în cont dacă Chipciu şi compania câştigau la penalty-urile cu Ludogoreţ. 

2005 – Rosenborg. 15 milioane de euro.

Deşi sunt deja zece ani de la dubla cu norvegienii din 2005-2006, steliştii nu pot uita acel dezastru. După 1-1 la Bucureşti, trupa condusă atunci de căpitanul Mirel Rădoi, autor al unui gol şi al unui autogol, a pierdut cu 3-2 în deplasare şi s-a văzut eliminată încă din turul III preliminar al Ligii Campionilor. Steaua s-a calificat însă în defuncta Cupă UEFA, unde a mers până în celebrele semifinale cu Middlesbrough, alt episod negru din istoria Stelei, dar atunci a doua competiţie intercluburi nu oferea premiile de azi. Efectul: 15 milioane de euro mai puţin în conturi.

1998 – Panathinaikos. 10 milioane de euro.

Ceva mai în spate, steliştii cu memorie sau care ştiu să acceseze Google trebuie să-şi aducă aminte de Panathinaikos. În sezonul 1998-1999, după 1-1 în Ghencea, grecii au zdrobit la Atena campioana României, scor 6-3, după ce în minutul 16 românii conduceau cu 2-1. Steaua a fost eliminată încă din turul II preliminar al Ligii Campionilor. Pentru grupe nu se dădeau atunci 20 de milioane de euro, ca azi, pentru că Market – poolul din televizări era evident mai mic, dar o calificată în grupe tot primea de la UEFA în jur de 10 milioane de euro. Care n-au mai venit.

1997 – Paris Saint-Germain. 10 milioane de euro.

Aceeaşi sumă pierdută în preliminariile Ligii Campionilor din sezonul 1997-1998, dar o poveste mai tristă la mijloc. PSG ne-a făcut un cadou, folosind la Bucureşti un fotbalist fără drept de joc, iar UEFA ne-a dat 3-0 la masa verde. În mod normal, oricine putea apăra un astfel de rezultat în retur, dar Steaua lui Ciocoiu şi Vivi Răchită a luat 5-0 pe “Parc des Princes” şi totul s-a dus. Eliminaţi în turul II preliminar, roş-albaştrii au rămas atunci în afara Europei.

Mai multe