Cum ar putea arăta meciurile de fotbal în Liga 1 după coronavirus. Protocol LPF. Ce se întâmplă în Europa

27 aprilie 2020 13:32   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Fotbalul românesc caută soluții disperate pentru a reporni campionatul, condiția obligatorie pentru ca banii din drepturile TV să poată fi încasați în totalitate. Pentru aceasta, Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a alcătuit un protocol ce ar trebui respectat de toate echipele implicate în meciurile din Liga 1.

Dezvăluit în premieră de Gazeta Sporturilor, protocolul desfășurării partidelor din Liga 1 prevede capitole referitoare la numărul persoanelor care se pot afla pe stadion în timpul unei partide, măsurile de control al acestora, numărul copiilor de mingi, al ziariștilor acreditați etc.

Protocolul propus de LPF nu a fost încă aprobat, dar ne dă indicia despre cum se va desfășura un meci de fotbal în Liga 1 de acum înainte. Nimic din ce știam până acum nu va mai fi la fel.

Meciurile se vor juca fără spectatori

Așa cum era de așteptat, meciurile se vor disputa fără spectatori. De altfel, oficialii sportului mondial sunt de părere că tribunele vor fi goale în toate disciplinele sportive și pe toate continentele cel puțin până la începutul anului viitor.

Maximum 125 de persoane pe stadion

Conform protocolului dezvăluit de gsp.ro, pe un stadion, la un meci, vor intra doar 125 de persoane. Este cel mai mic număr acceptat în vreun campionat, majoritatea fiind de acord cu 239 de oameni pe o arenă în timpul disputării unei partide. Pentru a nu se depăși limita de 125 de persoane, s-a redus numărul copiilor de mingi la doar 6, al oficialilor care însoțesc echipa la 5, iar cel al ziariștilor este limitat la 25.

Se permite accesul a 25 de ziariști pe stadion

La fiecare meci vor putea asista maximum 25 de ziariști, care vor fi acreditați de fiecare club în parte în funcție de acoperirea publicațiilor pe care le reprezintă.

Se vor face teste rapide anticoronavirus la intrarea pe stadion

Toți cei care vor intra pe stadion, indiferent că sunt jucători, antrenori, oficiali, copii de mingi, personal auxiliar sau ziariști, vor fi testați la intrarea pe stadion. Ei vor face teste rapide, care oferă rezultatul aproape imediat, dar care au o precizie contestată de medici, de doar 30%.

Protocolul trebuie aprobat de Ministerul Sănătății

Protocolul, odată întocmit, nu poate fi aplicat decât după ce va fi aprobat de Ministerul Sănătății. Deocamdată, specialiștii de acolo nu au putut face anticipări cu privire la startul antrenamentelor, însă oficialii de la LPF trebuie să fie pregătiți pentru momentul în care se va da undă verde reînceperii activității. Cu siguranță, și în cazul antrenamentelor se vor concepe proceduri speciale, urmându-se, cel mai probabil, pașii urmați de echipele din vest, în special din Germania. Acolo s-a început întâi o pregătire individuală a jucătorilor, apoi s-a trecut la antrenamentele în grupuri de câte 4 jucători, iar acum se pot pregăti chiar și scheme de joc în mai mulți fotbaliști.

Când se reia Liga 1, care a fost întreruptă din cauza coronavirusului

Conform planurilor celor de la LPF, campionatul Ligii 1 ar trebui să se reia la 6-7 iunie. Totuși, ei au și o dată de rezervă, cu o săptămână după aceea, în cazul în care reluarea pregătirilor nu va fi permisă din prima zi a relaxării măsurilor de izolare, care expiră la 15 mai. Chiar dacă în ultima perioadă a fost dezbătută foarte mult soluția desfășurării ultimei părți a campionatului în Antalya (Turcia), secretarul general al LPF, Iustin Ștefan, a declarat, luni, la ProX, că s-a renunțat la idee. ”A fost vorba de un scenariu, cel mai rău scenariu, acela în care autorităţile din România nu ar fi permis reluarea procesului de antrenament şi asta ar fi însemnat să ai cel puţin o soluţie de rezervă, un plan B. Soluţia de rezervă însemna să joci în altă parte, nu neapărat în Turcia. Este o situaţie care nu ar mai trebui luată în calcul şi era o situaţie puţin probabilă pentru că existau multe impedimente juridice şi logistice”, a declarat Ştefan, la ProX.

Când se reiau competițiile sportive

Chiar dacă toată lumea - fani, sportivi sau antrenori - așteaptă reluarea competițiilor sportive, ministrul tineretului și sportului, Ionuţ Stroe, a transmis să nu ne facem planuri în viitorul apropiat. ”În acest moment, prioritatea este siguranţa şi sănătatea publică şi trebuie să dăm dovadă de maximă prudenţă. Până acum, nu există nicio decizie oficială apropo de ceea ce se speculează în spaţiul public. Suntem, din punctul meu de vedere, încă departe de momentul în care să avem această soluţie privind reluarea activităţilor sportive. Lucrăm cu Ministerul Sănătăţii la acest plan de reluare a activităţii sportive, a antrenamentelor pentru sportivi, bineînţeles o reluare treptată, urmând a face următorul scenariu în zona competiţiilor. Încercăm să definim foarte clar ce înseamnă această pregătire centralizată după noile reguli epidemiologice, pentru că nu va mai fi la fel, cu siguranţă, în sensul că tot ce se va face în sport va trebui fie într-un cadru care să îndeplinească anumite condiţii specifice pentru a găzdui şi proteja sportivii, după 15 mai, eventual, când va coincide cu perioada de relaxare a măsurilor. Avem modele la care lucrăm, avem modele de afara ţării, pentru că îmi place să împrumut modele europene ale unor ţări care deja studiază acest lucru”, a declarat Ionuț Stroe la Digi 24.

Mai multe