Daum contra Iordănescu, plusuri şi minusuri

30 august 2016 19:01   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Toată lumea l-a aşteptat pe Christoph Daum ca pe un salvator, entuziasmul înaintea startului în calificările pentru Mondialul din Rusia fiind la cote maxime. Există şi contestatari, care probabil abia aşteaptă ca germanul să-şi rupă gâtul, dar privind situaţia obiectiv, câteva lucruri pot fi concluzionate încă din start. Unele sunt pozitive, altele nu!

Plusuri aduse de Christoph DaumDinamism şi bună dispoziţie. Primul antrenament condus de neamţ i-a încântat pe Chiricheş şi compania, care nu mai munciseră de mult cu zâmbetul pe buze sub tricolor. Cu „Tata Puiu” nu îndrăznea unul să facă vreo glumă, iar pregătirile păreau pentru o plecare la război, de unde nu ştiau dacă se mai întorc vii, nu pentru un simplu meci de fotbal. Daum a relaxat puţin atmosfera, a captivat altfel atenţia jucătorilor, iar asta nu poate fi decât de bun augur.

Implicare totală. Un alt plus al lui Christoph Daum este acela că el însuşi îşi dă mai mult interesul în detaliile pregătirii propriu-zise. Spre deosebire de Anghel Iordănescu, care delega sarcinile către secunzii Isăilă, Moldovan şi Badea, iar el privea absent, dintr-o margine, neamţul se implică în tot, e non-stop lângă grupurile de jucători care fac anumite exerciţii şi aşază inclusiv jaloanele, fără să-i cadă rangul. Sigur, există momente când şi el îşi lasă colaboratorii să conducă părţi din antrenament, dar chiar şi aşa pare mult mai prezent.

Exerciţii noi. Marii antrenori au spus tot timpul că cel mai greu le este să diversifice antrenamentele astfel încât jucătorii să nu se plictisească şi să rămână concentraţi. Iordănescu tocmai asta nu înţelegea şi transforma totul într-o rutină de care jucătorii abia aşteptau să scape. Daum e la alt nivel şi la acest capitol. La primul antrenament am văzut cel puţin trei exerciţii total noi la echipa naţională. Jocul cu mai multe mingi în acelaşi timp, pentru atenţie şi repliere în teren a fost unul dintre cele mai gustate. La fel şi jocul în inferioritate numerică, prin implicarea unor rezerve sau exerciţiul pentru echilibru, care i-a solicitat mult pe tricolori.

Minusuri aduse de Christoph Daum

Comunicare greoaie. România n-a avut din vremuri imemoriale un selecţioner străin, iar modul cum va decurge dialogul cu jucătorii a fost din start o temere. Din păcate, startul confirmă această temere, discuţiile mergând destul de greoi. Neamţul se exprimă incoerent în engleză, iar singurul care traduce e Ionuţ Badea, dar acesta nu poate fi peste tot, în momentul când lotul e împărţit în mai multe grupuri. Astfel, de multe ori se pierde mult timp până când mesajul ajunge de la Daum la jucători, iar aceştia înţeleg exact ce vrea antrenorul de la ei. Comunicarea e însă un capitol care pe parcurs se poate îmbunătăţi.Antrenamente prea solicitante. Postura de selecţioner e una nouă şi pentru Christoph Daum, care până acum a antrenat doar echipe de club. Din păcate, neamţul uită câteodată pasul făcut şi nu adaptează antrenamentele, lăsându-le prea intense şi prea lungi. Cel de luni trebuia să dureze în jur de 45 de minute, dar Daum l-a dublat, fapt care nu prea i-a încântat pe jucători. Neamţul trebuie să înţeleagă că jucătorii vin deja pregătiţi sau obosiţi după meciurile din campionat şi riscă să-şi extenueze elevii sau chiar să-i accidenteze. S-a întâmplat deja cu Toşca şi Keşeru, stelistul fiind chiar înlocuit de Vătăjelu, de la Craiova.

Chiricheş, pe cale să piardă banderola de căpitan

O altă mutare, care deocamdată nu poate fi trecută nici la plusuri, nici la minusuri, este schimbarea căpitanului. Chiricheş a fost criticat după Euro, nu joacă la Napoli, şi e posibil să nu fie nici titular cu Muntenegru. „Încă nu m-am decis cine va fi căpitanul. Un mix de factori vor conta. Decizia va veni şi din partea echipei, dar voi avea şi eu un cuvânt de spus. Nu vreau să fie numit căpitanul pe prietenii, vreau să am un căpitan care să fie un adevărat lider. Avem jucători, mai mulţi de unul, care pot fi lideri”, a declarat Daum ieri.

Mai multe