Dezlegare la fotbal

25 martie 2018 16:26   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Este o paralelă care pare trasă de păr, dar pur şi simplu aşa am simţit după ultimul meci al naţionalei noastre. Chinuiala arătată în preliminariile pentru Mondialul din Rusia a dispărut, tricolorii au scăpat de lanţuri şi de frâne şi au primit parcă dezlegare de la selecţionerul Cosmin Contra să joace fotbalul care ne-a dus cândva sus.

Coincidenţa a făcut ca România să joace acest amical cu Israel în zi de mare sărbătoare creştin-ortodoxă şi a ieşit perfect. Am câştigat cu 2-1 la Netanya, dar nu asta ne-a făcut bucuroşi, ci modul în care s-a întâmplat. Nicolae Stanciu şi George Ţucudean au marcat două goluri de pus în ramă, primul printr-un şut în vinclu de la mare distanţă, iar al doilea după o pasă „Messianică” a lui Mitriţă şi o scăriţă de „Gheată de Aur” a vârfului de la CFR. A fost în sfârşit altceva din partea naţionalei noastre, iar estetica arătată în repriza a doua a şters cu buretele acele câteva inexactităţi din apărare care ne-au adus în postura să fim conduşi după prima jumătate de oră. Cel mai frumos compliment a venit din partea lui Daniel Pancu, aflat în acel moment în studio la Digi Sport.

Contra s-a temut de prăbuşire

„Au fost două execuţii de fotbalişti adevăraţi. E clar, n-am uitat fotbalul. Nu ne-am modificat genetic precum soia. La un moment dat aşa crezusem”, a declarat omul cu 27 de selecţii pentru tricolori. Şi aşa este. Primul selecţioner care va înţelege că România trebuie să joace cu armele ei şi să lase la o parte modelul nordic, german sau de alt tip, va avea o şansă în plus să ne readucă acolo unde n-am mai fost de mult. O altă mare calitate a fost sâmbătă seara modul în care am reacţionat după ce ne-am văzut conduşi. Asta pentru că pur şi simplu nu ştim când am revenit ultima dată de la 0-1 pentru a câştiga un meci internaţional.

Şi Contra s-a temut de gena noastră slabă, dar a ieşit bine. „Mi-a fost frică după 1-0 că ne vom prăbuși. Am avut 20 de minute foarte proaste, n-am știut să gestionăm finalul de meciuri și vrem să nu mai suferim atât. Totuși, am avut o reacție extraordinară, iar jucătorii merită toate felicitările”, a declarat „Guriţă” după prima victorie din ultimii 22 de ani în faţa evreilor.

Suedezii vin la Craiova disperaţi

Pentru România urmează mâine cel de-al doilea amical din această perioadă de verificare, cu Suedia, echipă calificată la Mondialul din Rusia. Nordicii au suferit sâmbătă o înfrângere neaşteptată în faţa chilienilor lui Vidal şi Sanchez, iar Toivonen şi compania nu acceptă să mai pairdă încă o dată. Astfel, pe un Ion Oblemenco plin, tricolorii vor trebui să ţină piept unei echipe care ne-a făcut nopţi albe din 1994 încoace şi care vrea să demonstreze că eliminarea Italiei la barajul pentru CM 2018 nu a fost întâmplătoare.

Mai multe