Doar Cicâldău, Moruţan şi Qaka valorează ceva. Cei trei sunt singurii pe care s-au plătit bani în Liga 1

18 iulie 2018 14:24   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Campionatul Mondial şi fotbalul adevărat s-au cam terminat şi până la meciurile adevărate din Liga Campionilor n-avem decât să ne vedem de treburile interne. Din păcate, oricât am spera ca lucrurile să se îmbunătăţească şi la noi, e de fapt jale. Majoritatea jucătorilor transferaţi au venit din postura de liberi de contract şi cam ştim din experienţele trecute ce valoare au. Există însă şi excepţii.

Doar două din cele 14 echipe din Liga 1 au cheltuit înainte de startul noului sezon ceva bani pe transferuri: FCSB şi CS U Craiova. Vicecampioana a plătit 700.000 de euro Botoşaniului, pentru Olimpiu Moruţan, şi 400.000 de euro Iaşiului, pe albanezul Kamer Qaka, iar oltenii au trimis un milion de euro la Ovidiu, lui Hagi, pentru Alexandru Cicâldău. 2,1 milioane de euro în total pentru doar trei jucători, iar în rest linişte. CFR Cluj, campioana României, nu a cheltuit niciun leu pe jucătorii care ar trebui s-o ducă în grupele Ligii Campionilor, dacă chiar speră la asta. Males, Lang, Tambe, Radu şi De Luca au venit gratis de la Rijeka, Dijon, Adana Demirspor, Aris Limassol şi Virtus Entella, iar Edi Iordănescu trebuie să se descurce cu ei cum poate.

Campioana CFR n-a investit niciun leu

Dacă primele trei au mai mişcat totuşi puţin şi au adus câţiva jucători peste media campionatului, de la podium în jos urlă mediocritatea. Cele mai bune achiziţii ale Viitorului sunt FCSB-istul Vlad Achim şi CFR-istul Srdjan Luchin, desigur, ambii gratis. Astra Giurgiu încearcă reinventarea lui Azdren Llullaku, fostul golgheter al României pe când juca la Gaz Metan Mediaş, revenit în Liga 1 după ce n-a confirmat în Kazahstan şi nici în liga a doua italiană. CSMS Iaşi, „Cenuşăreasa” play-off-ului trecut, ne propune nişte nume noi, dar aduse de prin tot felul de campionate neverificabile nici măcar pe internet.

Astfel, în Copou au ajuns Adria Gallego, un spaniol venit din liga a treia iberică, Moussa Sanoh, un nigerian din liga a 4-a engleză, şi Dylan Flores un costarican de 25 de ani adus de la el de acasă. Coborând la echipele din play-out observăm cu uşurinţă că e şi mai rău. Practic, cele opt echipe au schimbat jucători între ele, au promovat ceva tineret de prin propria curte sau au încercat să se întărească, culmea, cu fotbalişti din liga a doua. Dinamo l-a luat pe Axente de la Botoşani, Botoşaniul i-a adus pe Roman şi pe Patache, de la Craiova, respectiv Chiajna, iar Sepsi l-a salvat de la matineu pe timişoreanul Vaşvari şi îi mai dă o şansă oltenaului Drăghici.

Gazul a „rupt-o” pe portughezi şi a adus nu mai puţin de cinci Lourenço şi Lopes, de la Madeira, Batista de la Libolo, din Angola, Fofana, de la Moreirense, şi Fortes, de la Vizela. Toate acestea se întâmplă într-o perioadă când în Europa se plătesc sume astronomice pe jucători, iar decalajul dintre noi şi fotbalul relevant nu poate decât să crească.

Anul trecut s-au cheltuit peste 15 milioane de euro

Scăderile investiţiilor din această vară sunt şi mai elocvente dacă le comparăm cu cele din urmă cu exact un an. În sezonul 2017-2018 echipele din Liga 1 au cheltuit peste 15 milioane de euro, adică de şapte ori mai mult decât în actuala pauză. A fost perioada de mercato în care Viitorul l-a repatriat pe Ianis Hagi, FCSB a spart banca pentru brigada de la malul mării, Coman, Nedelcu şi Benzar, iar CFR Cluj a băgat peste 2,5 milioane de euro în Ţucudean, Costache, Ioniţă şi Boli. Faţă de atunci e clar că asistăm la un adevărat colaps.

Mai multe