E grea Liga pentru români

6 noiembrie 2013 20:35   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Pentru fotbalul românesc e o victorie şi o onoare orice participare a unei echipe, a unui antrenor sau jucător în cea mai importantă competiţie intercluburi din lume. Din păcate, în ultimul timp, reprezentanţii noştri cam fac doar act de prezenţă şi demonstrează prin rezultate că Liga Campionilor e puţin cam mult pentru ei.

Steaua este prima mare dezamăgire. Deşi toată lumea s-a bucurat imediat după tragerea la sorţi şi grupa cu Chelsea, Schalke şi Basel a fost considerată una dintre cele mai slabe posibile, lucrurile s-au dovedit a fi invers.

Plecaţi la drum sub motto-ul „Dacă nici acum, atunci când?", roş-albaştrii şi-au fixat ca obiectiv îndrăzneţ optimile Ligii Campionilor. Realitatea din iarbă i-a contrazis însă total pe Reghecampf şi compania, iar Steaua nu numai că n-are şanse la primele două locuri, dar şi locul trei pare un vis, Basel fiind favorită să-l ocupe şi să meargă în Liga Europa.

Cel mai probabil, Steaua va termina ultima în această grupă, cu mai puţine puncte acum, când se credea experimentată şi pe val, decât a făcut la  debut.

Şahtiorul lui Mircea Lucescu este şi el o deziluzie în acest an. Aparent ajunsă la maturitate, după ani la rând când a cochetat cu fazele superioare ale Ligii Campionilor, echipa ucraineană spera ca anul acesta să dea lovitura.

S-a confirmat însă şi pentru ei că banii nu aduc tot timpul fericirea şi oricâţi petro-dolari s-ar investi în fotbalul ex-sovietic, echipele respective vor avea o limită de care nu vor putea trece niciodată. Astfel, nu numai că Şahtior nu va da nicio lovitură anul acesta, dar şi optimile Ligii Campionilor, atinse anul trecut, sunt un vis.

Trupa lui Lucescu e pe locul trei în grupă, în spatele lui Manchester United şi Bayer Leverkusen, iar şansele să remonteze handicapul în ultimele două jocuri sunt minime. Ar trebui să câştige şi la Manchester şi acasă cu Sociedad, iar Leverkusen să nu obţină mai mult de trei puncte din dubla cu United şi Sociedad. După scenariul cel mai realist, antrenorul român şi echipa sa vor cădea din nou în Liga Europa, dar nu câştigarea acestui trofeu, deţinut deja în vitrină, îi motiva, ci Liga Campionilor, care pare a rămâne un vis prea îndrăzneţ.

Nu în ultimul rând, Costel Pantilimon aparent impresionant în ultima perioadă, e totuşi umflat. Debutul său în Liga Campionilor, de marţi seara, din Manchester City - ŢSKA Moscova, 5-2, a fost văzut ca o confirmare a faptului că românul devine numărul unu la „Cetăţeni".

De fapt, toată lumea ştie, inclusiv presa din Anglia, că titularizarea lui Pantilimon într-un astfel de meci uşor nu este decât un mod de a-l pedepsi puţin şi a-l trezi pe Joe Hart, care va reveni în poartă la prima greşeală a românului. Oricum, prestaţia sa de la primul meci de Ligă n-a fost una incredibilă.

A avut puţin de apărat, mai exact cinci şuturi, dar a încasat totuşi două goluri. Ultimul fără vină, fiind primit din penalty, dar la primul, nigerianul Doumbia l-a ridiculizat cu un dribling şi a înscris în poarta goală. Şi în aceste condiţii, Pantilimon era s-o comită grav, ieşind hazardat pe o centrare şi boxând balonul aproape de poarta sa. A avut totuşi noroc că nu se afla niciun adversar în zonă. Astfel, „Liga Campionilor, interzisă românilor", pare a deveni un refren la modă.

Cristiano Ronaldo este în sfârşit la ceva peste Lionel Messi. Starul lui Real a înscris în jocul cu Juventus golul care îl face cel mai bun marcator în Liga Campionilor, într-un an calendaristic, cu 14 reuşite.

Astfel, portughezul l-a depăşit pe argentinian, care înscrisese de 13 ori în 2012, dar a egalat şi recordul lui Filippo Inzaghi, ca golgeter după 4 etape disputate în faza grupelor, cu 8 reuşite. Cristiano a mai egalat cele 59 de goluri marcate de Şevcenko în Ligă, iar acum în faţa sa mai sunt doar Raul, Messi şi Van Nistelrooy.

Mai multe