EURO 2016: să râdem sau să plângem după tragerea la sorţi?
Grupa în care va juca România la Euro 2016 ne oferă multe motive de optimism, dar şi câteva de îngrijorare. Click! a făcut o trecere în revistă a acestora.
Pe hârtie, picând într-o grupă cu Albania şi Elveţia, nu putem vorbi decât de noroc, chiar dacă naţionala României va avea de înfruntat ţara gazdă, Franţa, în meciul de deschidere al Europeanului. Totuşi, grupa accesibilă de care vorbeşte toată lumea deţine şi “capcane” aruncate în faţa tricolorilor.
De ce trebuie să ne bucurăm
*Primul nostru adversar, Franţa, e o naţională capricioasă, dependentă de atmosfera din vestiar. Astfel, “cocoşii” sunt recunoscuţi pentru desele conflicte interne apărute în ultimii ani. Sugestiv e complotul fotbaliştilor împotriva selecţionerului Domenech la Mondialul din 2010, dar şi recentul scandal sexual între internaţionalii Karim Benzema şi Mathieu Valbuena. De alfel, atacantul lui Real Madrid a fost deja suspendat de Federaţia franceză şi aproape sigur nu va juca împotriva noastră la Euro.
*Evoluăm în meciul de deschidere, care de obicei pune o presiune enormă pe gazde. Drept dovadă, la ultimele trei turnee finale continentale (2012, 2008 şi 2004), ţara-gazdă n-a reuşit să câştige partida de debut.
*Jucăm ultimul meci din grupă împotriva Albaniei, partidă în care putem forţa calificarea în optimi în funcţie de rezultatul de care vom avea nevoie. La cum arată celelalte grupe, sunt şanse mari să trecem în faza următoare chiar cu o singură victorie, contra “vulturilor” albanezi. Asta pentru că mai departe merg patru din cele şase echipe clasate pe locul trei în grupe.
*Pe elveţieni, principalii noştri rivali la locul doi în grupă, i-am bătut chiar la ei acasă în ultimul meci direct, un amical disputat la Lucerna în 2012. Golul nostru a fost marcat atunci de Gicu Grozav.
*Programarea meciurilor din grupă e ideală pentru România. Naţionala lui Iordănescu va disputa primele două confruntări (cu Franţa şi cu Elveţia) la Paris, fiind evitată astfel o deplasare obositoare în alt oraş.
*Distribuirea în Grupa A ne ajută incusiv în ceea ce priveşte împerecherile din optimi. Dacă vom termina pe primul loc, vom întâlni cu o echipă de pe trei (nu de pe doi, aşa cum se întâmplă cu alte câştigătoare de grupe). De pe locul doi, jucăm cu locul al doilea din Grupa C (Polonia sau Ucraina, cel mai probabil), deci nu cu o învingătoare de grupă. În schimb, dacă ne calificăm de pe locul trei, ne va aştepta un duel cu Anglia sau Germania, în cazul în care aceste echipe îşi vor câştiga seriile.
De ce trebuie să ne temem
*Francezii se pricep ca nimeni alţii să profite la maximum de avantajul terenului propriu. “Cocoşii” au mers până la capăt la ultimele două turnee finale organizate în Hexagon (Cupa Mondială din 1998 şi Europeanul din 1984) folosindu-se de orice mijloace. Astfel, să nu ne mire dacă vom fi dezavantajaţi de arbitraj sau de alte mici detalii în confruntarea cu Franţa.
*La precedentul turneu final major (Mondialul 2014 din Brazilia), elveţienii au impresionat. Naţionala antrenată atunci de Ottmar Hitzfelf era eliminată în optimi de Argentina lui Messi, cu un gol marcat în prelungiri, în minutul 118, de Angel Di Maria. De asemenea, experienţa superioară a elveţienilor în competiţiile mari (în ultimii 12 ani au ratat un singur turneu final, Euro 2012) îi recomandă în disputa directă cu România.
*Elveţienii şi albanezii se au ca fraţii şi s-ar putea ajuta, dacă va fi cazul. Motivul e legat de faptul că mai mulţi internaţionali elveţieni, inclusiv vedeta Xherdan Shaqiri, au origini albaneze, iar o sumedenie de jucători din naţionala Albaniei sunt legitimaţi la echipe de club din Ţara Cantoanelor.
Danemarca în locul Albaniei?
Albanezii tremură încă pentru locul lor la Euro, fiind acuzaţi de blat în ultimul meci din preliminarii, atunci când au învins lejer (3-0) Armenia la ea acasă. Dacă UEFA va avea dovezi clare privind un aranjament la această partidă, atunci Albania va fi scoasă de la Euro 2016. În locul ei ar putea fi chemată Danemarca, următoarea clasată în grupa preliminară. Pentru nordici ar fi a doua experienţă de acest gen, după ce în 1992 au venit de pe plajă la Euro în locul Iugoslaviei, câştigând în cele din urmă turneul.
La pariuri suntem la coadă
România are şanse uriaşe să treacă de grupe la Euro 2016, însă la casele de pariuri e considerată printre cele mai slabe cinci naţionale care vor fi prezente în Franţa. De exemplu, la cunoscuta casă William Hill, cota tricolorilor de a câştiga competiţia este de 150, la egalitate cu Slovacia. Mai rău ca noi stau doar Albania, Irlanda de Nord (ambele cu o cotă de 250) şi Ungaria, cu o cotă de 500. Principala favorită la titlu e considerată Franţa, urmată de Germania, Spania şi Belgia.
15.000 de români la meciul de deschidere
FRF a anunţat că 15.000 de bilete vor fi disponibile pentru suporterii români care doresc să asiste la meciul de deschidere al Campionatului European din 2016, cu naţionala Franţei, programat în data de 10 iunie 2016, pe Stade de France. Pentru meciul România - Elveţia, din 15 iunie 2016, de pe arena Parc des Princes din Paris, fanii români vor putea achiziţiona 8.000 de bilete. La ultima partidă a României din grupa A, cu Albania, care va avea loc în 19 iunie 2016, pe Stade des Lumieres, la Lyon, vor putea asista 11.000 de fani români.
Suporterii pot să se înscrie în procedura de achiziţionare a biletelor începând de azi. Vor putea solicita bilete doar cetăţenii români (posesori ai unui paşaport românesc), indiferent în ce ţară domiciliază. Procesul de solicitare a biletelor va avea loc doar în perioada 14 decembrie, ora 13.00 (ora României) – 18 ianuarie 2016, ora 13.00 (ora României).
Procesul de solicitare a biletelor se va desfăşura doar pe site-ul www.euro2016.com, special creat de UEFA, fiecare doritor fiind nevoit, în prealabil, să-şi creeze un cont pe site-ul menţionat şi să furnizeze mai multe detalii personale.După încheierea acestei faze, solicitările vor fi analizate de UEFA. Dacă numărul solicitărilor va depăşi cuantumul cotei alocate, forul fotbalistic european va efectua o tragere la sorţi. Toţi solicitanţii de bilete vor primi de la UEFA, la sfârşitul lui ianuarie-începutul lui februarie 2016, un e-mail, prin care vor fi informaţi dacă solicitarea lor a fost încununată de succes total sau parţial sau, respectiv, dacă solicitarea le-a fost respinsă. Plata va fi efectuată exclusiv prin carte de credit (doar de tip VISA sau MasterCard), după ce UEFA va lua o decizie cu privire la situaţia solicitării.