Există viaţă şi după Lucescu. Şahtior Doneţk, aproape de a doua optime de Ligă la rând

11 decembrie 2018 14:06   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Mircea Lucescu a stat 12 ani la Şahtior Doneţk şi a făcut din clubul ucrainean unul respectat pe continent. La plecarea sa în 2016, speriat de războiul din Donbas şi de exilul la Harkov, specialiştii au crezut că, fotbalistic, s-a terminat cu „minerii”. Nu a fost însă aşa, ba dimpotrivă.

La cârma echipei a fost instalat portughezul Paulo Fonseca, un antrenor în vârstă de 43 de ani care nu inspira foarte multă încredere. La sezonul de debut acesta a suferit un imens eşec, ratarea grupelor Ligii Campionilor în faţa lui Young Boys Berna, şi pesimismul părea justificat. A urmat însă un an cu titlu şi calificare în optimile Ligii Campionilor, în care Roma a eliminat-o foarte greu, iar azi Şahtiorul lui Fonseca e pe cale să reediteze performanţa. Miercuri are un meci decisiv cu francezii de la Lyon şi o victorie la orice scor, pe teren neutru, la Harkov, îi asigură din nou optimile. Ar fi o imensă performanţă în condiţiile date, dar şi în comparaţie cu performanţa predecesorului său. Mircea Lucescu a ratat de doar două ori grupele, dar primăvara Ligii Campionilor a fost tot timpul o obsesie interzisă pentru român. Din nouă participări în 12 ani a prins ghiocelul de doar trei ori, Fonseca ameninţând să-l egaleze la acest capitol într-un timp mult mai scurt. Manchester City este în acea grupă singura echipă sigură de prezenţa în optimi.

Cupa UEFA, din 2009, „diamantul” românului

Dacă Fonseca a dus surprinzător de bine mai departe ştafeta preluată de la Lucescu, iar la unele capitole concurează deja cu românul, o performanţă va rămâne greu de egalat de lusitan în perioada următoare: Cupa UEFA din 2009. Şahtiorul lui „Nea Mircea” a cucerit atunci singurul trofeu european al ucrainenilor după o finală cu Werder Bremen, şi o reeditare a acestui succes pare un adevărat miracol, mai ales în noul format al Ligii Europa mult întărit.

Mai multe