Final de vis, început de legendă pentru naționala de tineret a României
Naționala de tineret a României a încheiat cu o înfrângere, dar cu capul sus, turneul final al Campionatului European Under 21. Germania s-a impus cu scorul de 4-2, dar ”tricolorii” au condus la pauză cu 2-1, fiind învinși abia după un penalty și două lovituri libere.
Cea mai importantă partidă din ultimii 25 de ani din fotbalul românesc, semifinala Europenelor Under 21, a găsit o formație tricoloră deloc timorată de ”greutatea” meciului. Drept urmare, chiar dacă nemții au deschis scorul, prin Amiri, în minutul 21, care a șutat puternic din exteriorul careului, fără speranță pentru Radu, formația care a dominat prima repriză a fost echipa noastră. Iar acest lucru s-a văzut pe tabelă. Eroul a fost Pușcaș, care a transformat în minutul 26 un penalty acordat după o decizie VAR, după care tot el a majorat avantajul, în minutul 44, printr-o superbă lovitură de cap, în urma unei centrări perfecte a lui Andrei Ivan. Mai mult, el putea realiza chiar un hat-trick, dar mingea trimisă tot cu capul a fost scoasă uluitor, de pe linia porții, de portarul advers. Din păcate, nu a fost să fie 3-1. Totuși, speram cu toții că și repriza a doua va continua după același șablon.
Numai că, partea a doua a jocului a arătat două echipe diametral opuse. Tinerii jucători ai lui Rădoi au făcut inexplicabil pasul înapoi și Germania a pus stăpânire pe teren, așa că au apărut și ocaziile. Iar reduta noastră a rezistat doar șase minute, adversarii egalând la șase minute după reluare, dintr-un penalty acordat la o tragere clară de tricou făcută în careu de Ianis Hagi. Era minutul 51 când golgheterul acestui European, Waldschmidt, l-a învins pe Ionuț Radu. Apoi, partida s-a disputat într-un singur sens, spre poarta noastră. Din păcate, după două ratări imense, a venit și golul, dintr-o lovitură liberă de la marginea careului executată foarte bine de același Waldschmidt, în minutul 90! Căzuți, jucătorii noștri au mai încasat un gol cam din același loc, tot din lovitură liberă, în minutul 4 al prelungiri, de Amiri și asta a fost tot.
Astfel s-a scris istoria unui meci care va rămâne în amintirea tuturor iubitorilor fotbalului din țara noastră. Pentru că, deși învinsă în semifinale, această generație de jucători a reușit ceea ce încearcă de decenii fotbaliștii români: au readus microbiștii lângă echipa națională, au readus sentimentul mândriei naționale în rândul fanilor ”tricolorilor” și, în plus, au calificat România, după 56 de ani, la Jocurile Olimpice. Iar povestea merge mai departe.