Fotbalişti care au început fotbalul târziu
În mod normal, marile vedete din sportul-rege se formează de mici copii, la grupele de copii şi juniori, aşa cum au făcut-o Messi şi Cristiano Ronaldo. Totuşi, există şi fotbalişti care au început fotbalul târziu şi care au ajuns să joace la cel mai înalt nivel.
Pe plan mondial, doi dintre cei mai valoroşi atacanţi ai ultimilor ani sunt fotbalişti care au început fotbalul târziu. De exemplu, celebrul ivorian Didier Drogba a semnat primul contract de jucător profesionist abia la vârsta de 21 de ani, la echipa franceză Le Mans. Vârful consacrat ulterior la Marseille şi Chelsea a avut o copilărie agitată, în care s-a plimbat pe la câteva cluburi semi-profesioniste din Franţa. Parcursul lui Drogba a fost influenţat şi de situaţia sa familială. Provenit dintr-o familie săracă, Didier n-a avut sprijinul necesar pentru a învăţa fotbal aşa cum scrie la carte, în vreo Academie de juniori.
Drogba şi Klose sunt fotbalişti care au început fotbalul târziu
Deşi pare greu de crezut, jucătorul cu cele mai multe goluri înscrise la Campionatele Mondiale (16) face parte din grupul de fotbalişti care au început fotbalul târziu. Este vorba despre neamţul Miroslav Klose, care la 19-20 de ani încă nu avea un drum bine stabilit în viaţă. Pentru că la acea vreme evolua la o grupare din liga a cincea germană, Klose îmbina pasiunea pentru fotbal cu cea pentru construcţii şi tâmplărie, cu scopul de a-şi rotunji veniturile. Descoperindu-şi târziu calităţile de atacant pur-sânge, Klose continuă în prezent să joace pentru Lazio la nivel înalt, în ciuda faptului că în acest an va împlini 37 de ani.
Fotbalişti care au început fotbalul târziu există şi în România
La noi, cele mai bune exemple de fotbalişti care au început fotbalul târziu sunt date de doi mijlocaşi care au cochetat şi cu echipa naţională a României. Dan Nistor de la Pandurii este unul dintre ei. A descoperit fotbalul de performanţă la 17 ani, vârstă la care alţii deja purtau tricoul "tricolorilor". Nistor avea alte ocupaţii: ca să se întreţină, era paznic la un hotel din comuna Rucăr, locul natal, iar la sfârşitul săptămânii, pentru a face mişcare, juca pentru echipa locală AS Rucăr în divizia judeţeană. "Am început fotbalul prea târziu, la vârsta de 17 ani. Cred că sunt singurul fotbalist din prima ligă care nu are juniorat. Mă duceam sâmbăta la meciurile de la judeţ. Eram legitimat la AS Rucăr, dar nu făceam antrenamente, ne prezentam doar la jocuri. În rest, eram paznic la un hotel", a povestit în urmă cu ceva timp Nistor (26 de ani) în presa gorjeană.
Gabi Mureşan de la ASA Târgu Mureş întregeşte lotul de fotbalişti care au început fotbalul târziu. “Am început fotbalul la 13 ani. Până atunci mai jucam cu prietenii şi cu tata, acasă, la ţară”, a mărturisit mijlocaşul de 33 de ani care a avut cea mai fericită perioadă a carierei la CFR Cluj.