Fotbalişti români, căpitani peste mări şi ţări

1 august 2015 22:51   Fotbal intern
Ultima actualizare:

Nu e deloc uşor să te impui în postura de căpitan de echipă la o formaţie de peste hotare. Totuşi, lazialul Radu, „americanul” Cociş şi fostul stelist Pintilii au demonstrat că se poate.

În urmă cu câteva săptămâni, Ştefan Radu (28 de ani) şi-a prelungit contractul cu Lazio până în 2020, devenind cel mai vechi jucător din vestiarul romanilor. Astfel, nu miră pe nimeni faptul că fundaşul român e considerat de italieni principalul favorit să preia banderola de căpitan la Lazio. Ocazional, fostul dinamovist a mai fost în această onorantă postură, dar acum rolul său va fi unul definitiv. Dacă Ştefan Radu a avut la dispoziţie şapte ani pentru a se impune ca lider, nu acelaşi lucru se poate spune despre ceilalţi doi jucători români unşi căpitani la echipe din străinătate. 

La numai un an după ce s-a transferat în America, la Chicago Fire, internaţionalul Răzvan Cociş (32 de ani) a devenit indispensabil în viziunea yankeilor. În ciuda faptului că echipa sa suferă, aflându-se la coada clasamentului din MLS, Cociş s-a remarcat cu evoluţii constant bune şi cu goluri spectaculoase. Răsplata n-a întârziat să apară, antrenorul canadian de la Chicago responsabilizându-l şi mai mult pe mijlocaşul român cu banderola de căpitan.

Fostul stelist Mihai Pintilii e un caz aparte. Înainte de a debuta într-un meci oficial în tricoul israelienilor de la Hapoel Tel Aviv, închizătorul de 31 de ani s-a trezit căpitan. “A fost ales Pintilii pentru experienţa lui vastă şi pentru ce-a arătat în cantonament. E un lider atât în teren, cât şi în afara lui”, s-a justificat antrenorul lui Hapoel.

Mai multe