Fotbaliştii echipei naţionale sunt de patru ori mai scumpi ca adversarii

6 septembrie 2012 14:39   Fotbal intern
Ultima actualizare:

“Tricolorii” încep diseară drumul spre CM 2014. Rivalii din Tallinn sunt mult mai slabi cotaţi, de aproape patru ori, dar în clasamentul FIFA sunt peste trupa lui Piţurcă, locul 55, în timp ce românii ocupă poziţia a 57-a.

Rezultatele slabe din ultimul timp ale echipei naţionale, ultima calificare la un turneu final fiind la EURO 2008, ne-au dus tot mai jos în topurile internaţionale, dar românii şi-au păstrat un preţ ridicat.

Dintre cei 23 de jucători listaţi pe transfermarkt.de (site recunoscut drept cel mai obiectiv în privinţa valorii de piaţă a jucătorilor), doar patru sunt sub pragul de un milion de euro (Lobonţ, Ad. Popa, Măţel şi Voiculeţ), în rest regăsim fotbalişti de milioane de euro, iar echipele la care evoluează sunt de renume: Manchester City, Schalke sau Şahtior Doneţk.

Situaţia este cu totul alta în privinţa lotului Estoniei, Tarmo Ruutli având doar trei jucători la dispoziţie ce trec peste cota milionului de euro, iar componenţi activează, în general, la formaţii estice sau nordice sau chiar în Statele Unite, cum e cazul lui Joel Lindpere, mijlocaşul celor de la New York Red Bulls.

"Personal, consider că suntem peste Estonia. Nici nu există comparaţie", a explicat şi atacantul Ciprian Marica.

Un duel interesant al partidei va fi şi cel dintre Gabi Torje şi Ragnar Klavan.

Mijlocaşul român este situat la patru milioane de euro, în timp ce fundaşul are o cotă de 1.500.000 de euro.

Torje evoluează acum la Granada, iar căpitanul Estoniei joacă din vară în Germania la FC Augsburg, după ce a activat la olandezii de la AZ.

Klavan are 80 de selecţii la echipa naţională şi a marcat două goluri, debutul fiind în 2003 contra Lituaniei.

A devenit căpitanul Estoniei în februarie 2012 într-un amical contra celor din El Salvador.

De partea cealaltă, Torje a fost căpitanul tineretului şi a debutat pentru seniori în 2010, într-un meci amical disputat împotriva Albaniei.

Mijlocaşul are 19 meciuri la echipa naţională şi a înscris cinci goluri.

Piţurcă l-a «înţepat» pe fostul selecţioner

Selecţionerul spune că România a căzut pe locul 57 în topul FIFA din cauza rezultatelor slabe de acum doi ani, când echipa era condusă de Lucescu junior.

"Nu e plăcut că din grupa noastră doar Andorra se află sub noi, dar e o situaţie conjuncturală din cauza rezultatelor din ultimii ani.

Cred că de când am venit eu lucrurile s-au mai reglat. Am pierdut doar două partide, cu Belgia şi cu Slovenia, şi cred că uşor-uşor vom urca în ierarhie", a spus Piţurcă.

Apoi a vorbit despre debutul cu Estonia: "Avem nevoie de un rezultat bun, care să creeze pentru mai departe o atmosferă favorabilă.

Vom face tot ce trebuie pentru a obţine primele 3 puncte în această campanie. Olanda şi Turcia sunt favorite, noi, Estonia şi Ungaria vom fi outsideri".

Mai multe