Fotbaliștii, în fața celui mai lung cantonament din carieră. Care sunt condițiile reluării sportului
Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a susținut ieri o conferință de presă în care a încercat să explice condițiile în care se va relua activitatea sportivă după terminarea stării de urgență, adică după 15 mai. Condițiile sunt foarte dificile în special pentru fotbaliști, care vor fi nevoiți să stea în cantonament timp de mai bine de două luni, până își termină campionatul.
În linii mari, cei care vor relua activitatea sportivă vor fi doar componenții echipelor de seniori și ai loturilor olimpice, dar numai în condiții stricte de izolare în cantonament. Practic, se va intra în cantonament în 15 mai sau când dorește un club sportiv și se va ieși de acolo abia după terminarea competițiilor (în cazul fotbalului sau al handbalului), sau până la trecerea pandemiei, în cazul celorlalte sporturi care au primit acceptul reluării activității. Dacă pentru sportivii de la canotaj, gimnastică, haltere sau al altor sporturi olimpice acest lucru nu va fi dificil de realizat, căci ei oricum stăteau la bazele de pregătire de la Snagov sau de la Izvorani tot anul, pentru fotbaliștii din prima ligă sau pentru handbaliști, singurele sporturi care țin să-și termine campionatele, va fi un adevărat chin, care va începe chiar din aceste zile, după cum a explicat ministrul Ionuț Stroe: ”Sportivii care doresc să-şi reia antrenamentele, antrenorii, medicii şi aşa mai departe, trebuie în mod obligatoriu, începând poate chiar de astăzi să stea o perioadă de 14 zile în izolare totală înainte de a începe cantonamentul, iar la ieşirea din izolare, aceştia trebuie testaţi pentru Covid-19. Doar cei care au rezultatul negativ şi nu prezintă simptome specifice vor fi admişi în bazele de cantonament desemnate”, a declarat Ionuț Stroe.
Oficialul a mai spus că ”sportivii vor trebui să stea într-un regim închis şi să-şi desfăşoare întreaga activitate în condiţii controlate. Fiecare club care doreşte să înceapă antrenamentele trebuie să dispună pentru cantonament de o bază proprie sau în uz exclusiv, cu spaţii de cazare, bucătărie spaţii medicale, terenuri antrenament, eventual săli de forţă sau alte facilităţi necesare activităţii de antrenament. Baza sportivă are nevoie de personal administrativ şi de suport, care trebuie să fie izolat alături de sportivi şi antrenori, prin rotaţie, în ture minime de 14 zile. În interiorul bazelor sportive de cantonament vor exista măsuri şi reguli clare pentru sălile şi terenurile de antrenament, pentru vestiare, bucătărie, spălătorie şi zonele medicale”, a mai spus Stroe.
Deocamdată, aceste măsuri se aplică doar sportivilor profesioniști seniori, reluarea antrenamentelor în cazul copiilor și juniorilor nefiind permisă încă. De asemenea, ministrul a recomandat stoparea definitivă a campionatelor din sporturile de echipă de la copii și juniori în acest sezon, pentru a putea fi pregătit așa cum trebuie viitorul campionat.
Obligații pentru sportivii care reiau activitatea
Să fie în izolare totală cu 14 zile înaintea intrării în cantonament.
Înaintea intrării în cantonament să facă vizita medicală.
După ieșirea din izolare să facă testul Covid-19, iar dacă rezultatul e negativ să intre în cantonament.
Să nu părăsească nici măcar o oră cantonamentul pe toată desfășurarea lui.
Să stea în cantonament toată perioada de pregătire și tot restul campionatului, până la terminarea întrecerii.
Stroe: ”Un caz pozitiv compromite campionatul”
Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a tras un semnal de alarmă și a spus ce se poate întâmpla dacă sportivii și membrii staff-ului nu respectă condițiile impuse: un caz de coronavirus apărut în timpul disputării campionatului duce la oprirea acestuia! ”Dacă un sportiv este depistat pozitiv în perioada competiţiei, în opinia mea, cred că acel campionat este compromis. Pentru că echipele interacţionează între ele, cel puţin două echipe dacă nu mai multe vor trebui carantinate, şi practic toate procedurile acestea vor compromite competiţia”, a declarat Ionuț Stroe.